Eduardo Reyes: “Espanya mai ha tingut una coalició tan gran i transversal que es posa d’acord per un objectiu comú”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Leer versión en castellano

Directe, clar i sense complexos. Eduardo Reyes, president de l’Associació Súmate, serà el número 6 de la llista per la independència que el 27 de setembre vol consolidar el procés cap a la independència de Catalunya. “Me siento español, soy de Córdoba e independentista porque quiero un futuro de oportunidades para mis nietos”.

Tot apunta que seràs el número 6

Ser el número 6 o el 80, i que surti el 80, seria la satisfacció més gran de la meva vida perquè això voldrà dir que hi ha hagut una gran participació i que tenim una majoria de 80 diputats amb la qual dotar-nos d’un gran potencial per a dir a l’Estat espanyol que Catalunya és independent.

Per donar legitimitat a la independència és necessari tenir un diputat més de la majoria o concentrar dos terços del Parlament?

Un diputat més seria com dividir una societat en dues parts, no hi hauria una diferència massa clara. Vull que siguem conscient del repte, seria fantàstic que un 80% dels ciutadans vegin que la independència és el camí a seguir. Que siguin conscients i facin com jo, estudiïn sobre Catalunya, la viabilitat i les oportunitats d’un Estat independent per als teus fills, néts, avis, pares i per a tu mateix.

- Publicitat -

Com expliques a qui et diu que se sent espanyol que ha de votar independència?

Les persones es poden sentir d’on més a gust es vulguin sentir. El que hem de mirar és la manera de viure millor, si una part de l’Estat espanyol pot mirar de tirar endavant i, a més, ajudar a la part que em fa sentir espanyol, millor que millor. Els anglesos que vivien als Estats Units no van dubtar en declara la independència a Anglaterra perquè sabien que era un procés per tenir més qualitat de vida, avui són la primera potència mundial.

Les persones es poden sentir d’on més a gust es vulguin sentir. El que hem de mirar és la manera de viure millor

Què pots aportar a la llista per la independència?

Moltes coses, sobretot fer veure que Catalunya és diferent. Mentre no hi ha hagut un president espanyol català, aquí hem conegut moltes persones que no han nascut a Catalunya sinó que venien de la resta d’Espanya i han tingut les portes obertes fins i tot per arribar a la presidència de la Generalitat. Catalunya no mira el “qui”, mira el “què”. Com ets i què pots aportar com a persona a un projecte. Una mentalitat que és la millor que es pot tenir com a país que vol créixer.

Creus que en 18 mesos es pot completar el full de ruta marcat per les entitats de la societat civil, CDC i ERC?

Totes les empreses que poden emprendre una persona o un país no tindran mai un camí fàcil. En 18 mesos tant la societat catalana com el parlament català hauran de treballar molt per fer un país a la seva mida i amb els ulls posats al nord d’Europa, no serà fàcil però si tenim ganes de treballar per allò que ens donarà a nosaltres i als nostres fills i néts un llegat millor, els 18 mesos ens semblaran curts. Aconseguirem el que volem si tenim la voluntat necessària per fer-ho.

De debò, que la gent obri els ulls. Espanya mai ha tingut una coalició tan gran i transversal que es posa d’acord per un objectiu comú

Des de ‘Catalunya sí es pot’ es diu que la llista unitària és una llista de dretes camuflades d’esquerres i que tot és una estratègia d’Artur Mas

De debò, que la gent obri els ulls. Per canviar Espanya fan falta dos terços del Senat i del Congrés favorables al canvi, això no passarà.

Jo vaig néixer en una dictadura, i només recordo una sola època, la de la legalització dels partits, en la que vaig creure que hi hauria un canvi i tindríem una democràcia. Tanmateix, és una democràcia que manca de qualitat. Com es pot negar el dret a votar un referèndum quan hi ha països com Anglaterra i el Canadà que ho permeten? La qüestió que ens ocupa no és només sentimental, si em sento català o espanyol, és també econòmica. La independència és un projecte que vol ajudar i escoltar a tothom, estiguis a favor o en contra. Volem un país on la democràcia no estigui condicionada a segons quins temes, que la gent expressi lliurement la seva voluntat.

La voluntat pot ser favorable o no…

Si la voluntat és seguir en aquesta Espanya castissa i centralista ho respectarem, però seguirem lluitant per tenir un Estat del benestar millor, un país on es respectin els drets humans i no es facin lleis com la de Seguretat Ciutadana… Una llei mordaç, que, si pogués, no et deixaria ni parlar.

Jo dic el que trobo convenient per lluitar per la meva gent, sóc una persona de carrer, un més del poble. El que és millor per al poble ho és per a mi

Quin Eduardo Reyes veurem al Parlament? Seguirà el que marqui el líder o serà la persona sense complexos que el caracteritza?

Donaré suport a tot allò que estigui fet amb sentit comú i en favor del bé comú, no donaré mai suport a res que pugui perjudicar els ciutadans, ja que som els qui mantenim i aixequem el país. Tot allò que paguem els ciutadans s’ha de traduir en benestar. El meu suport serà per als treballadors, les mestresses de casa i la joventut que busca treball i no veu compensat el seu sacrifici o les hores fent colzes sobre una taula i es trobin sense lloc dins la societat i han de marxar. Suport a tot allò que es pugui fer i estigui fet amb consciència.

Davant teu hi haurà Romeva, Forcadell, Casals, Mas i Junqueras. L’equip gran, hi ha pressió? 

No em pressiona, sóc una persona que sempre diu el que sent tenint davant al meu pare o a la meva filla. Jo respecto les opinions de tots, però sempre que s’escoltin les meves raons. Si no escolten el que dic, parlo més alt, no m’impressiona que davant meu hi hagi un president o un rei. Jo dic el que trobo convenient per lluitar per la meva gent, sóc una persona de carrer, un més del poble. El que és millor per al poble ho és per a mi.

 

Eduardo_Definitiu_IV

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca