Guanyar-se la vida amb Youtube

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Ser youtuber és possible? És a dir, viure pujant vídeos a Youtube és una feina com qualsevol altra? És factible convertir-se en un referent de la plataforma amb milers de seguidors i ser una autèntica estrella del mitjà?

Segurament fa deu anys no ens haguérem plantejat una situació com aquesta però, actualment existeix un grapat de persones que es guanya la vida realitzant vídeos i compartint-los a Youtube. Quines poden ser les raons de l’èxit d’un youtuber? Tothom pot ser-ho? Què fa que una persona tingui molts seguidors i una altra no?

Segons va reconèixer recentment en una entrevista Daniel Feixas, coautor del llibre “¿Cómo triunfar en Youtube?”, “l’èxit té un component de sort i de casualitat que no es pot mesurar. L’esforç i la persistència són crucials però moltes vegades el triomf és una loteria.” Tot i això, per ser un autèntic youtuber has de ser creatiu i diferent de la resta de les 300 hores de vídeo que es pengen per minut.

Existeix un grapat de persones que es guanya la vida realitzant vídeos i compartint-los a YouTube

En una jungla audiovisual com aquesta existeix un grup de gent que es guanya la vida amb el material que comparteix a Youtube. Perquè ens fem una idea, una persona pot arribar a guanyar 200 euros per cada 20.000 visites diàries. Però, com funciona exactament Youtube?

Com funciona YouTube?

En primer lloc el que s’ha de tenir en compte és que existeix un procés de monetització del canal. És a dir, s’ha d’adequar el canal per a què Youtube el reconegui com una possible font d’ingressos. És el que es coneix com a ser partner de la plataforma. Per fer-ho existeixen dues possibilitats. Per una banda, pots ser-ho amb un compte de Google Adsense o bé, formar part d’una network, una empresa que t’ajuda a gestionar el teu canal i que procura que la teva audiència vagi augmentant dia rere dia. Les dues opcions són vàlides però s’ha de tenir en compte que Google Adsense et remunera a partir dels 100 euros generats i una network et paga cada mes. Com reconeix Daniel Feixas, “la majoria dels youtubers espanyols utilitzen la segona de les opcions”.

Una persona pot arribar a guanyar 200 euros per cada 20.000 visites diàries

Fa uns anys semblava impossible que una persona pogués guanyar-se la vida d’aquesta manera però, actualment existeixen uns pocs escollits que poden arribar a facturar quasi 30.000 euros mensuals amb la publicitat que generen a Youtube. És a dir, amb els ingressos que genera la inserció de publicitat a l’inici dels seus vídeos. Tot i que els principals youtubers reconeixen que es guanyen la vida amb els seus vídeos, cap ha reconegut obertament els seus ingressos i existeix un gran hermetisme al respecte.

Quins són els principals YouTubers catalans?

Aquí a Catalunya existeix un reduït nombre de persones que es guanya la vida com a youtubers. El primer cas que va sortir a la llum va ser el d’Auronplay. Aquest jove barceloní va ser un dels primers usuaris de la plataforma i és un dels que més vídeos ha compartit a Youtube. Darrere d’aquest nom s’amaga un noi que es diu Raül i que té més d’un milió de seguidors al seu canal. El seu principal contingut és el de criticar tot allò que ell creu que és denunciable; Des d’un reality de Telecinco a un altre youtuber o joves que volen ser-ho. Molts el reconeixen com el Risto Mejide de Youtube tot i que ell afirma que els seus vídeos només pretenen ser humorístics. Poca cosa més se sap d’aquest youtuber que fa els seus vídeos en castellà i que s’ha convertit en una de les principals estrelles del mitjà gràcies també, a les seves bromes telefòniques.

- Publicitat -

AuronPlay, Outconsumer o Patry Jordan són els youtubers catalans més destacats

Ben diferent és el cas d’Outconsumer. Aquest és el nom del canal de Roc Massaguer, un periodista terrassenc que comparteix principalment vídeos jugant als videojocs que més li agraden. És el que es coneix com a gameplays: vídeos on un youtuber juga a un videojoc i relata la seva experiència en primera persona. Un format molt comú a Youtube i que compta amb moltes visualitzacions. Outconsumer reconeix obertament que es guanya la vida amb els seus vídeos a Youtube i compta amb més de mig milió de seguidors. Igualment que AuronPlay, el seu contingut és en castellà. Però, Youtube també és territori del públic femení. A Espanya existeixen youtubers femenines que compten amb molts seguidors als seus canals. Un dels casos de més èxit és el de Patry Jordan. Aquesta jove catalana compta també amb més d’un milió i mig de seguidors al seu canal, on comparteix consells de bellesa i parla de tot allò que faci referència a la vida saludable.

Qui ho anava a dir fa deu anys! Ser youtuber és possible.

- Publicitat -