“Estem a punt de publicar ‘Anoia, Terra de Castells’ que és la primera fase del que serà una app que recull el patrimoni de la comarca de l’Anoia”

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Quim Garreta i Jaume Carballo formen part de Cubus Games, una companyia que va néixer per crear llibre jocs digitals i que ara està apostant fort elaborant aplicacions per a telèfons mòbils així com per dissenyar continguts storytelling que ajudin a millorar experiències viscudes a museus, instituts… Nascuda aquí i amb projecció internacional, ara sí, Cubus Games.

Què és Cubus Games?

Cubus Games és un equip de desenvolupadors d’apps i entusiastes dels ‘gamebooks’ (llibrejocs). Des de Barcelona, però comptant també amb la col·laboració de creatius del Regne Unit i dels Estats Units, desenvolupem storytelling interactiu: jocs narratius immersius, enriquits en profunditat amb interacció, sociabilitat i diferents mecàniques de joc per gaudir d’un nou format d’entreteniment, que fomenta la lectura i l’adapta als nous dispositius. La nostra tecnologia ens permet crear des d’apps per viure aventures de qualsevol gènere, fins a serious games amb contingut narratiu, aplicables a diferents àmbits culturals, educatius i d’entreteniment

Ens pots explicar en què consisteixen els llibre jocs?

Són novel·les interactives on l’usuari “controla” al protagonista. És a dir, decideix què ha de fer. Segur que recordeu aquells llibres de “Tria la teva pròpia aventura”, on al final de la pàgina havies de triar una opció que et portava unes quantes pàgines enllà. Aquesta és la mecànica bàsica d’un llibre joc i aquesta és la versió curta de l’explicació. La llarga ens portaria vàries pàgines…

01_55

Quines diferències hi ha entre un llibre joc i un llibre convencional?

En un llibre joc el lector té poder de decisió, té poder sobre les accions del protagonista. A més, una novel·la mostra una història de manera lineal, mentre que l’argument d’un llibre joc està ramificat, de manera que en cada nova lectura el lector pot descobrir escenes diferents, finals alternatius…

Quin és el llibre joc que més us ha marcat i quines característiques el destaquen de la resta?

Més que un sol llibre joc, destacarem la feina d’Inkle Studios, una companyia d’UK que en termes de llibre jocs “s’emporta la palma”. Des del seu Frankenstein app, escrit per Dave Morris –autor amb qui també hem col·laborat nosaltres–, fins el seu 80 days, un llibre joc megalòman que es basa en gestionar el viatge de Phileas Fogg al voltant del món, passant per la gran adaptació dels gamebooks d’Steve Jackson Sorcery! i Sorcery! 2.

Avui dia ens trobem amb llibre jocs que precisen de tirades de daus com als jocs de rol, és el cas dels vostres productes?

A La Feria Tenebrosa, Heavy Metal Thunder i Sol Invictus s’usen daus, tant per superar desafiaments com per lluitar als combats. Al nostre darrer gamebook, Necklace of Skulls vam voler canviar aquest fet i vam implementar un sistema de combat basat en moviments (atac, bloqueig i repòs). Depenent del teu nivell de resistència –stamina– pots fer certs moviments. Depenent de quin moviment facis tu i quin faci el teu adversari, un dels dos (o tots dos) pot perdre punts de vida. És un sistema que implica certa estratègia, no és només un pedra, paper i tisores, diguem.

“En un llibre joc el lector té poder de decisió, té poder sobre les accions del protagonista. A més, una novel·la mostra una història de manera lineal, mentre que l’argument d’un llibre joc està ramificat”

Quines avantatges té jugar a un llibre joc en format digital?

La principal és que els daus són dins l’aplicació (pots jugar al metro o al bus sense tirar daus per terra). En el cas dels gamebooks on has d’anar anotant informació (objectes trobats, pistes obtingudes, puntuació d’habilitats a la fitxa de personatge, etc.) tots aquests paràmetres s’anoten automàticament al menú que toca (inventari, diari de missió, fitxa…). A La feria Tenebrosa et mous per la fira a través d’un mapa interactiu (seleccionant l’atracció que vols visitar). A més, cal mencionar la música, el so… A Necklace of Skulls les imatges són animades, fent que les il·lustracions tinguin molta més vida. Les possibilitats del format digital són enormes. Diguem que el concepte de gamebook encaixa molt i molt bé en el format digital d’una app.

Quins tipus d’històries ens trobem en els vostres llibre jocs digitals?

La Feria Tenebrosa és, a grans trets, una història de por juvenil. I dic a grans trets perquè dins d’aquesta etiqueta hi ha una mica de tot, des d’angoixa, a angúnia, a humor negre, a fantasia fosca, a “coses rares” amb regust a The Twilight Zone

Heavy Metal Thunder i Sol Invictus (aquest darrer és la segona part de HMT) són de ciència ficció espaial –invasors alienígenes vs guerrillers humans.

Necklace of Skulls és una història d’aventures ambientada al món Maya. És ple del folklore i la mitologia d’aquesta antiga civilització.

10336808_1533681580208491_1310554427134301305_n

Els il·lustradors amb qui treballeu són molt elegants…

En els nostres darrers gamebooks hem unit el text d’autors de fora (l’americà Kyle B. Stiff i l’anglès Dave Morris) amb el talent d’il·lustradors molt propers a nosaltres, de la nostra mateixa ciutat. Talent d’allà i talent d’aquí unit. Heavy Metal Thunder i Sol Invictus estan il·lustrats per en Marc González i Necklace of Skulls per en Xavier Mula. Si bé tots dos tenen estils molt diferents, els dos tenen un domini del color impressionant. Cada il·lustració sembla una explosió de pigments. En Marc té un estil més obscur i realista, que s’avé molt amb la ciència ficció de HMT/SI. I en Xavier té un estil molt personal que encaixa perfectament amb NoS. Totes les crítiques han elogiat la seva tasca, i han estat elogis més que merescuts.

Quin criteri seguiu a l’hora d’escollir l’aventura?

Bàsicament que estigui escrita en anglès, que aporti diversió i emoció, que tingui branques argumentals variades i, si pot ser, que el seu autor sigui conegut dins el món dels gamebooks. A partir d’aquesta base podem treballar l’adaptació/creació de mecàniques de joc, el retoc de textos, el disseny, les il·lustracions, la música, els sons, els diferents menús… i temes més avorrits (i alhora imprescindibles) de màrqueting digital, ASO, i altres sigles estranyes que faran ballar el cap a més d’un.

“Estem a punt de publicar Anoia, Terra de Castells, que és la primera fase del que serà una app que recull el patrimoni de la comarca de l’Anoia pel que fa a castells, torres i fortificacions, i que fusiona la ficció interactiva basada en fets històrics amb la realitat”

Actualment esteu elaborant molts productes en llengua anglesa, teniu pensat elaborar més productes en castellà com La Feria Tenebrosa?

Estem preparant gamebooks infantils –per primers lectors, diguem–, que estaran disponibles tan en castellà com en anglès, francès, italià i alemany.

En quant al format “gamebook adult”, estem oberts a tot, ja que creiem que es poden fer coses molt interessants. De fet, com que el nostre motor permet el multi-idioma, no ens suposa cap problema tècnic fer-ho. Tot i així, aquest factor ve molt determinat per la llengua mare de l’escriptor.

Teniu pensat, en un futur proper, elaborar jocs que no tinguin a veure amb l’estil llibre joc?

Doncs la veritat és que sí. De fet, ja hem fet algunes apps de caire cultural, com per exemple les que tenen a veure amb la poesia: William Blake, Lletres d’Igualada… I també estem a punt de publicar Anoia, Terra de Castells, que és la primera fase del que serà una app que recull el patrimoni de la comarca de l’Anoia pel que fa a castells, torres i fortificacions, i que fusiona la ficció interactiva basada en fets històrics amb la realitat, oferint una experiència memorable per l’usuari, i sempre pensant en un tipus de turisme per a tots els públics, familiar i alhora atractiu pel jovent. En aquesta línia, estem molt contents perquè hem guanyat la primera HackatH2On del Museu Agbar de les Aigües, creant en 24 hores una app que compleix aquestes premisses, i això també ens obre una porta a descobrir noves aventures que viurem en breu. Estigueu atents al nostre web (i seguiu-nos a Facebook, Twitter, Vine, G+) i no us oblideu de donar-vos d’alta a la newsletter (des del web mateix) per tal d’estar al dia de tot el que s’acosta a tota vela!