Reflexions sobre les municipals

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El 27 de maig s’obrirà el periple d’eleccions que ens acompanyaran durant aquest 2015 amb les eleccions municipals. Es preveu un any molt intens que seguirà amb les eleccions del 27 de setembre. Seran mesos amb una gran activitat política, però primer de tot m’agradaria fer un seguit de reflexions sobre les municipals.
Teòricament la campanya per les municipals només hauria de durar 15 dies, però només cal observar què diuen els mitjans de comunicació per comprovar de primera mà que fa mesos que els partits estan immersos amb aquestes noves eleccions. Ja hem tingut una sèrie de temes que han ocupat l’actualitat dels mitjans informatius, però no deixen de ser informacions que ja es coneixien de fa temps, almenys en el meu cas.
Primer de tot les llistes fantasma. Alguns mitjans de comunicació han airejat que alguns partits polítics com els socialistes i populars han presentat llistes amb candidats fantasmes, o sigui que hi apareixen noms de personatges que no viuen al mateix municipi pel qual es presenten. Aquesta pràctica sembla que sigui la primera vegada que es dóna, però això és totalment fals. Recordo vàries municipals on al meu poble s’hi presentaven candidats que no hi vivien, i d’això ja en fa molts anys. I com el meu cas, de ben segur que és una pràctica de fa anys.
A partir d’aquí són els mateixos ciutadans els encarregats de castigar aquest tipus de llista. Ells ja saben qui és del poble/ciutat o no i està en el seu criteri si cal votar-los o no. El que si ha produït aquesta informació és generar una profunda reflexió en el meu cas, per què no és la llei qui castiga aquestes llistes fantasma? Ara resulta que si presentes cert número de llistes, els partits cobren una important quantitat de diners, és lícit? Potser en aquest punt hi caldria aplicar retallades i no en d’altres àmbits molt més sensibles com la sanitat o l’educació.
Una altra reflexió que em produeixen les municipals és l’oportunisme de certs personatges. La irrupció de nous partits com Podemos o Ciutadans ha comportat que una sèrie de personatges s’aprofitin d’aquestes plataformes per presentar-se per aquests partits, quan si fas un anàlisi de la seva evolució política saps del cert que no confluirien mai en cap dels dos partits. Per què aquests partits permeten que alguns personatges de dubtosa moralitat es presentin sota les seves sigles? Per tenir més llistes? És una aberració total veure segons quins personatges encapçalant llistes polítiques, però allà ells i els partits per permetre-ho.
Aquest 2015 es preveu que serà un any molt intens pel futur de Catalunya. Les eleccions del 27 de setembre poden guiar el futur del país, però en tot aquest joc hi veig errades prou destacables. Des d’alguns sectors s’apunta que les municipals són un bon baròmetre per comprovar la força dels partits favorables a la consulta i per això en demanen el vot cap aquests partits, una errada greu.
No sé vosaltres, però no voto en el mateix sentit quan es tracta de diferents eleccions. Quan es tracta de les municipals voto al partit que ofereix un projecte de poble més atractiu de cara als propers anys. Les persones s’imposen a les sigles d’un partit polític i valoro el treball que s’ha fet els darrers 4 anys. Per tant, associar el meu vot amb la força del procés és del tot desencertat, perquè estem tractant de dinàmiques molt diferenciades.
Ja veurem com acabarà aquest 2015 políticament parlant. De moment el que cal és centrar-nos en el primer repte que seran les municipals i on es viuran uns resultats que de ben segur portaran més d’una sorpresa. Veurem si les llistes fantasma s’acaben imposant i si després del periple electoral els partits decideixen crear alguna llei per evitar alguna d’aquestes situacions. Malauradament, d’aquí a 4 anys ens tornarem a trobar amb el mateix i reviurem els capítols que viurem les properes setmanes.
- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca