La filantropia i la cadena de favors

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La filantropia és l’amor al gènere humà i a tot arreu d’una forma especial que consisteix en l’ajuda als altres sense que necessàriament hi hagi interessos o contraprestacions.

Els esforços filantròpics són realitzats per part de tot tipus de persones. Donar a una organització humanitària, individuals, comunitats, o treballant per a ajudar als altres, directament o a través d’una organització no governamental amb fins no lucratius, acostuma a ser la forma habitual d’actuació dels filantrops.

Tots nosaltres som herència d’unes experiències. Alguns hem crescut en un entorn més religiós, altres en un ambient ètic però sense conviccions religioses. Tant una forma com l’altra crec que són maneres molt dignes i respectables per a créixer en harmonia i respecte cap als altres.

Un gran exemple de solidaritat es fa en els dies de la Marató de TV3, on les persones d’arreu es posen d’acord per lluitar per una finalitat molt justa i necessària: la recerca per diferents aspectes de la salut de les persones.

Catalunya és sens dubte un exemple clar de model de país solidari i ric en entitats i organismes que aposten per l’ajuda als altres, com es pot veure amb els bancs dels aliments i d’altres (com del temps), les associacions no lucratives, les associacions de veïns, les ong, associacions culturals que fomenten la cultura a través de les xarxes socials o al carrer, entre d’altres.

A partir de les creences, l’ètica i la pràctica de l’assertivitat se’n pot fer una cadena de favors. En concret, la cadena de favors, habitualment practicada per filantrops i persones amb clara voluntat d’ajudar a la societat no requereix molts diners ni cap recurs ni bé o propietat sinó que ho pot fer qualsevol persona només amb la seva voluntat.

Per tant, canviar les actituds cap als altres, ajudar a persones amb dificultats afegides o persones grans n’és un exemple molt clar. Com també ho seria ajudar a una associació no lucrativa a fer-la més gran o participar de forma desinteressada, entre d’altres.

En definitiva, la filantropia i la cadena de favors és possible i positiva en una societat com la que tenim. Fem que entre tots el món sigui més just! Construïm una història millor per la humanitat!