Dimecres 13 Novembre, 2019
eyJsYW5kc2NhcGUiOiJNyVMiLCJwb3J0cmFpdCI6Ik3pcyJ9

  La febre del fanzine

  Que el sector de les publicacions en paper està passant per la crisi més forta de la seva existència no és res nou. Diaris, revistes i altres publicacions de l’àmbit no digitals pateixen la crisi del sector i es veuen urgits a buscar alternatives més rentables a la visió tradicional, com buscar nous mercats o obrir-se a altres plataformes.

  Un fenomen que malgrat que les circumstàncies econòmiques i socials segueix en peu de guerra són els fanzines. Nascuts a la dècada dels anys 40, aquest tipus de publicacions en paper deuen el seu nom a fans magazine, en referència a les revistes fetes per aficionats per a aficionats a una temàtica en concret. Des de literatura, art, sociologia i feminisme fins a política, aquestes publicacions no suposen cap mena de beneficis per als seus impulsors. Ha plogut molt d’ençà que als anys 40 Russ Chauvenet va publicar Detours, projecte de ciència-ficció i considerat el primer fanzine de la història, però la funció social que exerceixen segueix intacta. A la dècada dels 70, la cultura punk i underground va agafar aquest tipus de publicacions com a arma de defensa dels seus ideals, ja fos en forma de pamflets o per tractar aficions comunes. Set dècades després de la seva irrupció en el món social i cultural els fanzines segueixen atraient milers arreu del món, i Espanya i Catalunya no en són l’excepció.

  N’hi ha a preus diferents, però tots ells tenen una cosa en comú: són barats, accessibles i elaborats per entusiastes. Ah, i com menys intermediaris hi hagi, més autèntics són. Amb preus que poden anar fins als 6 euros – tot depenent de qui hi col·labora i de l’estatus de la publicació – els fanzines estan experimentant un augment de vendes i presència en fires i mercats culturals. Només cal visitar el Gutter Fest per comprovar-ho: més de 150 paradetes presenten els seus projectes autoeditats, de temàtiques i preus variats. Barcelona, com a capital cosmopolita que és, acull tot un moviment activista i social d’arrel underground. Perquè, al cap i a la fi, siguin paraules o il·lustracions totes elles tenen un objectiu: reivindicar-se. Hi ha un profund moviment feminista que veu en el fanzine la porta per donar-se a conèixer, així com moviments socials associats a tribus urbanes. A l’Estat destaquen publicacions com Bulbasaur, d’arrel feminista, Mondo Bruto i Nueva Escocia, tots ells fanzines consagrats i considerats clàssics moderns per experts del sector. Però també es poden trobar bons projectes de joves amb ganes de canviar el món, com Tigermilk i Soma Records. El mateix concepte d’aquest tipus de fenomen artístic i social ja ho deixa ben clar: el que compta són les ganes d’autoeditar-se i compartir idees, més que convertir-ho en un negoci.

  5,288FansM'agrada
  995SeguidorsSeguir
  15,573SeguidorsSeguir

  Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

  La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

  Tanca