Una victòria semàntica

Els pantalons, abaixats, i la polisèmia, per bandera. Que la manca de riquesa lingüística no t’impedeixi mai tractar d’imbècils als votants! Puc imaginar la felicitat infinita de llibreters i editors de diccionaris de sinònims i antònims, mentre carreguen caixes als camions que envien a cada seu de cada partit polític d’Europa. Cap dubte sense resoldre, sempre hi haurà un eufemisme per mercadejar amb sentiments i esperances. Quan la semàntica falla, sempre es pot esbossar un nou concepte, o esberlar-ne un d’anterior, com troika. “Propaganda” és un nom proscrit per obra i gràcia de Goebbels, però estic segur que a cada reunió de l’Eurogrup els ministres de finances juguen al pòquer i deixen fer a una bandada de filòlegs afins. Al cap i al final, l’únic que compta és el document escardalenc i gris que s’acaba filtrant a la premsa.

Enorme setmana pels prestidigitadors de l’oratòria. Entre les propostes de reforma hel·lenes de dilluns i el Debat Sobre l’Estat de la Nació n’hi ha per triar i remenar. D’entrada, Varoufakis i Tsipras maquillaran la grollera colltorçada defensant “l’extensió del crèdit” aconseguida i enarborant certa “flexibilitat”, una “rebaixa del superàvit primari” i “el fi de l’austeritat”. Tot traduït vol dir que han prorrogat el rescat a canvi de més retallades –que no siguin pensions ni sous dels funcionaris–, l’augment del salari mínim seguirà sine die i, bàsicament, que s’han pixat sobre el seu propi programa electoral.

A Madrid, com que Rajoy és tan destre en l’art de l’eloqüència com un bonsai, tornarà a les frases consuetudinàries. Verbigràcia: “Cuando llegué, se hablaba todo el tiempo del rescate de España, ahora se habla de cuánto vamos a crecer”. En paraules del carrer significa que Europa va rescatar Espanya (els 40.000 milions d’euros van anar a petar al dèficit públic, en comptes d’engreixar els números vermells de les entitats financeres), i que el mort ja no empitjora, que l’hemorràgia s’ha aturat.

Les victòries semàntiques també ens intenten engalipar massa sovint a la política catalana. La darrera va ser “l’error de comunicació” entre els grups de CDC i UDC al Congrés. Guanyem massa, deia Francesc Macià.

 

- Publicitat -

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

Breus

A finals de gener es podria començar a vacunar contra la covid-19

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha afirmat que a finals de gener es podria començar a vacunar contra la covid-19 i...

L’ANC inicia aquest dilluns la consulta per ratificar la seva estratègia per incidir en les eleccions

L'ANC ha iniciat aquest dilluns la consulta telemàtica perquè els socis de l'entitat votin per ratificar l'estratègia per incidir en les eleccions catalanes del...

Forcadell no creu que superar el 50% dels vots independentistes canviï “res” pel que fa al Gobierno

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha admès aquest dilluns que és important que els partits independentistes superin el llindar del 50% dels vots en...

Calvet i Borràs rebaixen la importància de superar el 50% dels vots

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, tots dos candidats a les primàries de...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca