No hem aprés re

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si ets un d’aquells reaccionaris que s’ha escandalitzat perquè el diari The Sun segueix publicant noies despullades a la pàgina tres, deixa de llegir, t’indignaré. Segur que has de fer altres coses, com penjar un altre pòster de Tipper Gore –mai n’hi ha prous. O, ja que disposes de tanta estona lliure, sigues creatiu, demana censurar també a Bukowski o Nabokov, per exemple.

Era fa no pas massa, menys d’un mes, quan un crit estentori recorria el cor d’Europa defensant que si alguna publicació t’ofenia (deixant de banda pulsions racistes o nacionalsocialistes, extrema dreta en general) t’havies de fer fotre. Ara, aquests enaltiments a la llibertat d’expressió es perden pels escorrancs gràcies a fonamentalistes com la gent de No more page 3. No hauria de fer falta dir que si els moderats són així de bel·ligerants, ens allunyem massa lentament dels més reaccionaris.

Per molt d’acord que pugui estar amb la incorrecta representació de la dona al rotatiu britànic, mai de la vida se m’acudiria intentar forçar algú a canviar les seves edicions simplement perquè a mi m’incomodin algunes pàgines. I, escolta, en una cosa ens posarem d’acord: The Sun és simplement vomitiu, però per molts altres casos molt més greus que mostrar uns pits. L’encobriment i manipulació de la tragèdia de Hillsborough (on es va culpar als aficionats del Liverpool de la mort de 96 assistents a l’estadi, quan va ser a causa de la mala organització i la inoperància de la policia) és només una petita part del mostrari, encara que segurament la més significativa.

Tot i això, hauríem de ser conscients de la poca distància que separa la coerció de l’esmentada plataforma antimamellam del segrest mediàtic que practica el peronisme a l’Argentina. L’esperit és el mateix, afonar la llibertat d’uns senyors, masclistes o pragmàtics, de mostrar un nu que, a més, ven.

- Publicitat -