La Barcelona Vintage

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Seguint l’exemple de Londres i Berlín, la capital catalana s’ha convertit en un dels epicentres de la moda de segona mà i les antiguitats

A aquestes alçades tots sabem a què es refereix la paraula vintage, tant de moda entre els més joves. En boca de tots, aquest mot fa referència a allò pertanyent a èpoques passades, inclosa la roba de segona mà. Vaja, tot allò que fins fa poc la gent tirava o considerava ”passat de moda”. Fins que per ser cool s’ha de ser antiquat.

Cartell edició passada del Lostandfound. Autor: Almagro Tattooer
Cartell edició passada del Lostandfound. Autor: Almagro Tattooer

Ciutats com Londres i Berlín estan repletes d’establiments dedicats a la compravenda de peces vintage i de segona mà, i Barcelona, capital dels hipsters, no n’és una excepció. L’impacte de la crisi econòmica ha accentuat aquest fenomen, sobretot en carrers cèntrics de la capital catalana com Tallers o Riera Baixa. El carrer Tallers ha estat, durant anys, l’epicentre de les compres underground de la capital catalana: s’hi pot trobar des de complements d’estil gòtic o metal fins a roba dels anys 80 i 90. Establiments com l’Holala!, el primer de la zona especialitzat en roba i complements de segona mà, són imant dels seguidors d’aquesta moda: s’hi poden trobar camises de mecànic americà (amb el nom brodat del propietari original i tot), fins a botes d’estil western a preus assequibles. Una altra botiga emblemàtica és SOUL, especialitzada en la venda de roba de reproducció d’estils tant diferents com els cinquanta, els seixanta, el rocker i l’estil babydoll, per a dona.

Modes a part, hi ha gent que ha sentit vertadera fascinació pel passat durant tota la seva vida. Els famosos antiquaris del Barri Gòtic reben clients d’arreu del món atrets per la història que hi ha al darrere de cada peça, però també ciutadans anònims fascinats per allò d’abans que, malauradament, ha desaparegut amb la massificació de la moda i les tendències actuals. Una d’aquestes botigues que sembla aguantar el pas del temps és la barreteria Obach, situada al carrer del Call. El carrer de la Palla és un centre de compravenda de peces antigues, com és el cas de l’Antiquari Xaloc. Aquest establiment aplega una gran col·lecció de pòsters i cartells catalans d’abans de la Guerra Civil, la majoria d’ells relacionats amb el món de la moda o l’automobilisme.

Els Encants de les Glòries, recentment reformats, també són un dels epicentres històrics per a trobar (i regatejar) objectes i roba de fa uns quants estius. Però l’esdeveniment que possiblement atrau més curiosos és el Lostandfound Market, tota una festa per als compradors compulsius del vintage: s’hi poden trobar des de càmeres fotogràfiques dels 70 fins a roba de segona mà amb estampats propis d’altres èpoques. Altres mercats de carrer que s’omplen de curiosos els caps de setmana són el Demanoenmano i el Flea Market, establerts per la zona de Ciutat Vella. Al barri del Raval cada diumenge proliferen paradetes d’articles handmade (fets a mà) o vintage, una tendència que va en augment i que resulta molt positiva per un dels barris més multiculturals i alhora visitats de la capital catalana.

- Publicitat -

A conseqüència de la crisi, la compravenda d’objectes de segona mà ha proliferat en mercats de carrer, com el Lostandfound i el Demanoenmano

El vintage no només engloba moda i col·leccionisme, sinó també moviments musicals i culturals. L’escena underground barcelonina ofereix, cada vegada més, propostes alternatives i diferents a les discoteques i clubs més populars de la ciutat. Si teniu ganes d’escoltar i ballar rock and roll, la vostra festa és el Rave On, celebrat un cop al mes a la Sala Barts de Barcelona. Aquí no hi trobareu hipsters, si no rockers i pin ups que ben bé podrien fer d’extres a la pel·lícula Grease. Cada sessió ve presidida per concerts de grups locals i nacionals de rock, country o blues, seguida per un exèrcit de fidels punxadiscos que encenen la pista de ball. Una altra proposta suculenta per als amants de la música dels 50 i els 60 és l’A Wamba Buluba, o el que és el mateix: la sessió setmanal de Soul i rock and roll que cada dijous s’instal·la a la sala Marula Café (c/ Escudellers, 49). En aquest club tot hi cap, mentre soni a antic: surf, beat anglès dels 60 i ritmes afroamericans dels 70. I si sou més de sales emblemàtiques, la 2 d’Apolo també homenatja gèneres musicals com el Rock, el Funk i el Soul els dijous, sota el nom d’Stash RnR. Els puristes del Soul i els sons afroamericans tenen una cita al Movin’ On, club especialitzat en la música negra dels 60 i els 70 que revoluciona la ciutat cada dos mesos. Aquí hi sona des de James Brown fins a joies oblidades del disco, temes ballables i amb molta ànima.

Endinsar-se en aquest món és com viatjar en el temps: parelles que semblen sortides d’una pel·lícula d’època, joves (i no tant joves) plens de tatuatges, velles glòries de l’escena underground de la ciutat…Tots ells ballant al ritme de la música, sons que fins fa poc es consideraven antiquats. Aquí no hi ha mirades d’odi ni de desaprovació, sinó de comprensió i bona entesa. Perquè, al cap i a la fi, tots ells coincideixen en una cosa: “Mentre hi hagi noves generacions interessades pel passat i la història, aquestes subcultures mai moriran”.

Creixerà la febre del vintage o serà un amor de 4 dies? Només el temps ho dirà.

 

DONAR

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca