Un art en expansió

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Durant anys la il·lustració ha estat considerada una activitat associada a la publicitat i les marques, però en els darrers anys la seva popularitat ha saltat al carrer. Cada vegada hi ha més joves interessats en aquesta disciplina, la qual està vivint una etapa daurada gràcies a fenòmens com Paula Bonet o Moderna de Poble, entre d’altres, que constantment apareixen en tanques publicitàries o en mitjans de comunicació. Les dues es dediquen professionalment a l’art, un somni per a molts joves artistes que just comencen a destacar.

“Ara per ara no puc viure del que m’agrada, així que treballo de cambrera en un bar a temps parcial, de dissenyadora gràfica i d’il·lustradora, però amb això no arribo al sou”. La Isabel Muñoz porta anys compaginant la seva vocació amb feines en restaurants i botigues de Madrid. A més de realitzar il·lustracions pel seu compte, també exerceix de fotògrafa i estilista. “La fotografia és més funcional i tècnica; a l’hora d’il·lustrar, en canvi, m’implico més i deixo volar la imaginació”. Ella, com d’altres joves, ha de buscar diverses formes de guanyar-se un sou.

“A l’estranger es valora l’originalitat i aquí, per triomfar, s’ha de ser convencional” 

Il·lustració de Marta Romo
Il·lustració de Marta Romo

“Espanya és un mercat precari i poc preparat en l’àmbit artístic”, assegura Núria Farré, que amb només 22 anys ja ha exposat a França i Alemanya i que, a l’igual que la Isabel, no pot viure de l’art. “Treballo al McDonalds per pagar-me els estudis i part del material per fer el que m’apassiona”. La Núria s’allunya de la il·lustració per fer pintura hiperrealista: “És un estil que comporta moltes hores d’observació i aprenentatge, i això em motiva”. Després de viatjar amb èxit per Europa presentant Immerses, sèrie de retrats femenins amb l’aigua com a element principal, està començant a desenvolupar el seu nou projecte, Interiors. A l’hora de crear una peça es basa en les fotografies prèvies que ella mateixa realitza, un procés que, en paraules de la pròpia artista, “és complex i enriquidor”.

El procés creatiu és essencial i pot arribar a ser costós. “El més important és ser original i atrevir-se a provar coses noves”, assegura la Marta Romo, jove il·lustradora i fotògrafa de Barcelona. Tot i haver il·lustrat l’últim videoclip de la cantant Chenoa veu difícil, ara per ara, poder viure d’aquesta professió a casa nostra. “A Espanya els artistes són considerats de segona classe. La gent no valora la funció social que fem”. La Marta combina el dibuix amb el collage, dues tècniques que han inspirat els seus últims projectes. “Vull ser una artista polifacètica i abraçar diverses disciplines. És l’única manera de sobreviure”.

- Publicitat -

A la Isabel li fascinen les figures femenines i l’estètica dels 50, dos aspectes molt reflectits en la seva obra. Gràcies a les noves oportunitats que ofereixen les noves tecnologies ha aconseguit obrir una botiga online on ven les seves il·lustracions arreu del món, i un dels seus objectius de futur és convertir-se en tatuadora. “És una activitat que em permetria dibuixar i ser creativa sense deixar de banda el meu estil. No vull perdre la meva identitat”.

Isabel Muñoz
Isabel Muñoz

 

 

DONAR

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca