Diumenge 31 Maig, 2020

Un art en expansió

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Experts estimen que hi haurà un augment de separacions i divorcis després del confinament

Experts han alertat que l'anomenat 'efecte setembre' que s'experimenta després de períodes vacacionals a l'estiu, Nadal i fins i...

George Floyd i les flames del oprimits

George Floyd no va tornar a sa casa i tota la seua ciutat va decidir que ja n’hi havia...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Durant anys la il·lustració ha estat considerada una activitat associada a la publicitat i les marques, però en els darrers anys la seva popularitat ha saltat al carrer. Cada vegada hi ha més joves interessats en aquesta disciplina, la qual està vivint una etapa daurada gràcies a fenòmens com Paula Bonet o Moderna de Poble, entre d’altres, que constantment apareixen en tanques publicitàries o en mitjans de comunicació. Les dues es dediquen professionalment a l’art, un somni per a molts joves artistes que just comencen a destacar.

“Ara per ara no puc viure del que m’agrada, així que treballo de cambrera en un bar a temps parcial, de dissenyadora gràfica i d’il·lustradora, però amb això no arribo al sou”. La Isabel Muñoz porta anys compaginant la seva vocació amb feines en restaurants i botigues de Madrid. A més de realitzar il·lustracions pel seu compte, també exerceix de fotògrafa i estilista. “La fotografia és més funcional i tècnica; a l’hora d’il·lustrar, en canvi, m’implico més i deixo volar la imaginació”. Ella, com d’altres joves, ha de buscar diverses formes de guanyar-se un sou.

“A l’estranger es valora l’originalitat i aquí, per triomfar, s’ha de ser convencional” 

Il·lustració de Marta Romo
Il·lustració de Marta Romo

“Espanya és un mercat precari i poc preparat en l’àmbit artístic”, assegura Núria Farré, que amb només 22 anys ja ha exposat a França i Alemanya i que, a l’igual que la Isabel, no pot viure de l’art. “Treballo al McDonalds per pagar-me els estudis i part del material per fer el que m’apassiona”. La Núria s’allunya de la il·lustració per fer pintura hiperrealista: “És un estil que comporta moltes hores d’observació i aprenentatge, i això em motiva”. Després de viatjar amb èxit per Europa presentant Immerses, sèrie de retrats femenins amb l’aigua com a element principal, està començant a desenvolupar el seu nou projecte, Interiors. A l’hora de crear una peça es basa en les fotografies prèvies que ella mateixa realitza, un procés que, en paraules de la pròpia artista, “és complex i enriquidor”.

El procés creatiu és essencial i pot arribar a ser costós. “El més important és ser original i atrevir-se a provar coses noves”, assegura la Marta Romo, jove il·lustradora i fotògrafa de Barcelona. Tot i haver il·lustrat l’últim videoclip de la cantant Chenoa veu difícil, ara per ara, poder viure d’aquesta professió a casa nostra. “A Espanya els artistes són considerats de segona classe. La gent no valora la funció social que fem”. La Marta combina el dibuix amb el collage, dues tècniques que han inspirat els seus últims projectes. “Vull ser una artista polifacètica i abraçar diverses disciplines. És l’única manera de sobreviure”.

A la Isabel li fascinen les figures femenines i l’estètica dels 50, dos aspectes molt reflectits en la seva obra. Gràcies a les noves oportunitats que ofereixen les noves tecnologies ha aconseguit obrir una botiga online on ven les seves il·lustracions arreu del món, i un dels seus objectius de futur és convertir-se en tatuadora. “És una activitat que em permetria dibuixar i ser creativa sense deixar de banda el meu estil. No vull perdre la meva identitat”.

Isabel Muñoz
Isabel Muñoz

 

 

DONAR

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima de la covid-19 mentre exercia...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca