El 9/11 i el primer TN de TV3 sense careta de tancament

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El matí d’aquell dimarts dia 11 de setembre de 2001 es respirava un ambient tranquil i festiu digne de la diada Nacional de Catalunya, a la redacció d’informatius de TV3. El sumari del Telenotícies Migdia conduit per Montserrat Jené i Xavi Coral comença com era –i segueix sent– habitual a dos quarts de tres, dedicat als actes commemoratius de la diada.

8:46 del matí hora americana, 14:46 a Catalunya. El vol American Airlines 11 impacta a la façana nord a la torre número 1 del Word Trade Center, Nova York. La primera reacció, fou la d’atribuir-ho a un accident, “una avioneta” era la primera hipòtesi. L’aleshores directora del TN Migdia, Rosa Marqueta, dinava en un restaurant amb la seva amiga “Susi”. En el primer impacte, ja va rebre una trucada que feia pudor d’anormalitat. A les 9:03am el vol de United Airlines 175 impactava a la façana sud de la segona torre. Marqueta va rebre una segona trucada: “vaig haver de deixar els farcellets de crema a mitges”, explica i se’n va anar corrents a la Tele. Les probabilitats que fos un accident s’esvaïen amb el segon impacte. I amb el tercer, 34 minuts després a l’edifici del Pentagon. El primer balanç oficial de víctimes parlava de 6 morts i 100 ferits. Un balanç que finalment es va quedar en 2.753 al World Trade Center, 184 al Pentagon i els 40 passatgers i membres de la tripulació del vol United Airlines Flight 93 estavellat en un camp prop de Shanksville, Pennsylvania.

Marqueta tenia tres objectius clars per encarar la retransmissió d’un Telenotícies que mai no va veure aparèixer la careta de tancament. Era de vital importància saber “l’autoria dels fets, quina era la resposta dels EUA i localitzar Bush”, afirma.

Montserrat Jené i Xavi Coral
Montserrat Jené i Xavi Coral

Les torres cremant oferien una imatge dantesca. La gent atrapada a les plantes superiors s’apropava a les finestres. Alguns preferien precipitar-s’hi abans de morir calcinats, altres esperaven una solució, un rescat, una resposta al pànic que els abraçava. La segona torre, després de cremar durant prop de 56 minuts, va ser la primera en enfonsar-se en directe.

- Publicitat -

La periodista de TV3 Núria Bacardit, en aquell temps de vacances a la ciutat, va entrar al TN Migdia via connexió telefònica per narrar el que havia passat, tot i que degut a la pols i el fum que va aixecar la torre en desplomar-se, no podia confirmar-ho. “Feia dos dies que havíem arribat [ella i la realitzadora del TN Migdia, Patricia Artigas] a la ciutat i just aquell dia teníem intenció d’anar-hi de visita”, fent referència a la seva amiga realitzadora del TN Migdia, Patricia Artigas. “Al principi no sabíem molt bé què passava, estàvem dormint a casa d’uns coneguts i ens van despertar uns sorolls de sirenes i petards i una amiga que va entrar plorant”, comenta Bacardit. “La tele va contactar amb la meva família per aconseguir el número de telèfon de la nostra amiga”, diu Artigas.

Finalment, des del plató, Coral anunciava que els teletips que rebien a la redacció confirmaven la caiguda d’una de les torres, i, el que llavors era corresponsal a Washington, Salvador Sala, també ho confirmava des de la capital americana. La primera torre va caure a les 10:28 després de cremar durant més de 102 minuts.

“No teníem res preparat, més de 14 hores de feina que es van empalmar amb l’informatiu del vespre. Un servei de càtering ens va preparar uns snacks durant la pausa”, explica Coral “tota la redacció es va bolcar, van venir els companys d’internacional i d’altres seccions per ajudar, tots treballant fent vídeos i recollint informació. El problema és que n’hi havia molta i s’havia de contrastar molt bé per la magnitud dels fets”.

El que en aquella època era cap d’informatius i el que havia estat també ex corresponsal a Washington, Ramon Rovira,  i altres convidats com el catedràtic de ciència política Pere Vilanova o el consultor financer Joan Mir van passar a formar part juntament amb els presentadors, de les primeres taules d’anàlisis i reflexió. Durant l’informatiu es van fer diverses connexions en directe a diferents punts del món: Esteve Soler, aleshores corresponsal a Jerusalem, Jaume Masdéu a Brussel·les i Josep Capella a Madrid, per tal d’aportar les reaccions dels respectius països.

Televisió de Catalunya va enviar diversos equips d’ENG (Electronic News Gathering) als EUA: un es va quedar atrapat al Canadà 4 o 5 dies i els altres es van encallar a París i Londres. Era complicat arribar-hi.

Mentre tant, Patricia Artigas i Núria Bacardit en van agafar el relleu. “Ens arribava informació de Catalunya i nosaltres ens trobàvem a l’edifici de la CBS. Recordo que el guàrdia de seguretat de l’edifici ens havia portat entrepans més d’un dia”, narra Artigas, “el ritme dels següents dies va ser frenètic, dormíem tres hores i escrivíem sobre el llit”. El que ambdues destaquen va ser l’amabilitat de la gent, “el transport no funcionava el dia de l’accident  però feies autoestop i ens portaven d’un lloc a l’altre”, recorda Artigas.

Enmig del caos i el pànic, les sirenes d’una avinguda a l’altra, la pols i les cendres de les torres és complex quedar-se amb una imatge. “Em va impactar la gent caient dels edificis”, diu Coral. Artigas en descriu una altra: “la Núria i jo caminant pel carrer de nit creuant la ciutat i és curiós perquè allà ens vam unir molt més”. L’any següent, ambdues van tornar a Nova York per poder visitar la ciutat i els encarregats de l’hotel on van allotjar-se un any abans encara les recordaven.

Gairebé tothom recorda què feia o on era quan va passar. Alguns fins i tot recorden amb qui o de què parlaven quan es va anunciar la mort d’Osama Bin Laden. Conspiracions al marge, ara es gairebé impossible no recordar el 9/11 quan algú menciona “11 de setembre”.

 

 

*Ha col·laborat en aquest article en qüestions de producció Wayra Ficapal

 

DONAR

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca