A Cel Obert

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La ciutat de Tortosa compta amb un patrimoni arquitectònic excel·lent. Des de l’estil renaixentista dels Reials Col·legis fins a l’estil modernista de l’Escorxador, la capital del Baix Ebre està nodrida d’una sèrie de monuments que expliciten tant el seu esplendor com la seva rellevància dins de Catalunya des de l’Edat Mitjana fins als inicis del segle XX.

D’aquí que neixi A Cel Obert, Festival d’Intervencions Efímeres realitzat a les Terres de l’Ebre. Un Festival que té la clara vocació de conjugar el patrimoni monumental amb propostes artístiques contemporànies. Es tracta de construir ponts que vinculin diferents agents artístics entre si i també entre ells mateixos i la ciutadania. Amb la mirada posada en l’art però també en l’impacte sociocultural que aquest pugui tenir és com s’ha anat elaborant aquesta proposta.

El patrimoni monumental és un llenç 3D que pot donar molt de joc per a les diferents intervencions artístiques que emergeixen actualment. També el paisatge, sovint font d’inspiració per a molts artistes, pot esdevenir escenari, no només de creacions, sinó que també de trobades artístiques. Les terres del sud de Catalunya en són un emplaçament idoni per a l’esmentat propòsit, només fa falta que sorgeixin les iniciatives i que les fem atractives perquè la gent s’hi sumi.

A Cel Obert Festival d’Intervencions Efímeres, ideat per l’arquitecta Cristina Bestratén, la dissenyadora gràfica i d’interiors Maria Bernad i per un servidor, tindrà lloc del 26 al 28 de setembre i encapçalarà els actes de les Jornades Europees del Patrimoni pel que respecta a Tortosa. Aquesta primera edició comptarà amb la presència de cinc patis d’alt calat arquitectònic com són els del Palau Episcopal, l’Escorxador, La Puríssima, Sant Joan i Sant Domènec.

- Publicitat -

Les propostes que “vestiran d’alta costura” els diferents patis són El Buit i el Ple de Sandra Anglès i Inés Virtanen,  De la Terra al Cel de Xavier Isart, María Domínguez i Laura Veciana, Tot és Aigua de Mireia Andreu, Buit/Ple d’Enric Navarro, Anna Prats, Joan Valls i Del Cel a la Terra de Rebeca Royo. Totes aquestes peces tenen en comú un tema vehicular proposat des d’A Cel Obert; el tema de la primera edició ha estat “contraposicions”.

Aquestes intervencions efímeres, una per pati, han estat seleccionades d’entre les quaranta propostes que es van rebre durant el període de concurs del mateix festival.  El jurat encarregat de fer-ne la tria ha estat format per Núria Gil (doctora en Història de l’Art i directora de l’Antena Cultural de la URV de Tortosa), Sílvia Farriol (arquitecta i presidenta d’ArquinFad), Joan Antoni Blanc (arquitecte tècnic, cofundador de Barcelona Centre de Disseny i guanyador de diversos premis de disseny de producte) i Leonardo Escoda (artista i professor de l’Escola d’Art i Disseny de Tortosa).

Cal dir que sense recolzament, aquesta aventura que està a punt de salpar, no hagués estat possible sense la confiança que ens va demostrar la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tortosa, però tampoc sense el suport de la Universitat Rovira i Virgili o la sensibilitat que ha mostrat l’empresa Mayor de materials per a la construcció. Sense ajuda no es tiren endavant els projectes i cal que la gent hi confii, quasi cegament, sobretot quan es parteix des de zero.

Amb el suport de les institucions i empreses esmentades juntament amb la col·laboració del FAD, El Centre d’Arts Lo Pati, Cerveses Lo Gambusí, Surtdecasa.cat, Terres Magazine, està sent possible aquesta aventura que està a punt d’obrir les seves portes perquè tothom qui ho desitgi doni vida al casc antic tortosí i es deixi encisar per l’art dels patis. A Cel Obert us convida a visitar-nos, el sud us crida. Tenim coses a dir-vos i moltes ganes de veure-us.

DONAR

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca