Berlín, 25 anys després

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La capital alemanya ha passat per moments molt difícils en la seva història, però en ple segle XXI s’ha consolidat com a icona de la modernitat urbana. Justament aquest 2014 es celebren els 25 anys de la caiguda del mur que separava la ciutat: la part oest, l’americana, i la part est, la soviètica. Intentar creuar el mur significava morir en l’intent; milers de famílies van haver de viure separades per un llarg bloc de pedra durant un quart de segle. Aquesta divisió política, social i cultural encara s’evidencia en l’urbanisme de Berlín: mentre la part oest és europea i plena d’edificis neoclàssics, la part est és freda i d’edificis funcionals. La plaça insígnia de l’antiga part comunista és Alexanderplatz, lloc que actualment aplega un biergarten, paradetes de souvenirs i l’Alexa, centre comercial inspirat en l’estètica de Metropolis de Fritz Lang, pel·lícula expressionista alemanya convertida en mite. Totalment oposada és Postdamer Platz, a tocar del Tiergarten, zona verda per excel·lència de Berlín. Aquesta plaça concentra totes les marques i botigues més internacionals del moment, i està vigilada per alts gratacels d’estil nord-americà.

D’ençà de la guerra i de la caiguda del mur, la ciutat ha canviat molt. Tot i això, encara es troben vestigis de l’enfrontament entre les dues potències durant la Guerra Freda. Una passejada per l’East Side Gallery n’és una bona mostra: aquesta zona de la ciutat conserva part del mur que dividia Berlín. Grafittis i l’art de carrer s’han apoderat del ja monument històric, un dels més visitats pels turistes. Des de murals dedicats a la llibertat i la pau fins a d’altres que criminalitzen la classe política. A Berlín, tot hi cap. Fins i tot els australians, una de les comunitats més actives i amb més presència a la capital alemanya. Només cal passejar per algun dels barris de moda (Schöneberg, Kreuzberg o Scheunenviertel) per a adonar-se’n. Una incursió a aquestes zones significa endinsar-se a la cultura underground que habita a la ciutat: des de músics de rock fins a okupes intel·lectuals. Artistes com Iggy Pop i David Bowie han viscut entre els ambients més alternatius de Berlín, tota una meca cultural.

Berlín / Elisabeth Claverí
Vells records de la ciutat dividida / Elisabeth Claverí

Un dels barris amb més classe i estil és Charlottenburg: una passejada pels seus carrers impregna el viatger de cultura i, sobretot, literatura. La Literaturhaus, a poques passes de l’avinguda més chic de la ciutat, Kurfürstendamm, és el vertader paradís pels fans del llibre i el paper. Situada en un edifici envoltat de jardins i cafès, aquí s’hi poden trobar clàssics de la literatura alemanya, teatre i poesia inclosos. Els més culturetes poden amenitzar el dia viatjant en el temps visitant el museu de Pèrgam, situat a l’Illa dels Museus, al barri de Mitte. El museu alberga la col·lecció més extensa d’art mesopotàmic i islàmic del món. Algunes de les estrelles de la visita són l’Altar de Zeus a Pèrgam i la porta del mercat romà de Milet.

Els berlinesos són amables i molt servicials, i gaudeixen d’un bon kebab o un currywurst, dos plats típics de la ciutat. Malgrat la multiculturalitat de la capital fruit de la globalització, els alemanys prefereixen la companyia dels seus paisans. No hi ha rastre de la guerra, només petits records gravats en la memòria col·lectiva i social del país. Una Alemanya que es prepara per unes eleccions europees molt marcades per l’auge de l’euroescepticisme.

- Publicitat -