D’aquí dos dies, nou canals de TDT s’aniran a negre. A la Revista Mirall volem donar les claus per entendre les raons d’aquesta apagada d’alguns canals temàtics que s’havien establert al món televisiu i fins i tot, algun d’ells, havien arribat a gaudir d’una audiència constant i fidel.
Per trobar l’origen de tot plegat ens hem de remuntar a finals de l’any 2010, quan el Tribunal Constitucional va sentenciar que el repartiment que s’havia fet de les freqüències televisives era il·legal perquè s’havia fet sense cap concurs públic, fet que va en contra de l’actual Llei de l’Audiovisual. Aquest repartiment es va efectuar al juliol d’aquell mateix any però l’empresa Infraestructuras y Gestión 2000 S.L. va presentar una querella contra aquest repartiment. Aquesta empresa, va considerar que el repartiment que s’havia fet era il·legal. Hem de recordar també, que aquesta empresa, propietària aleshores de Canal Latino, va ser denunciada pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya per emetre sense llicència un temps enrere. Però, quins són els canals afectats per aquesta mesura?
A quins canals afecta?
Com hem dit anteriorment, s’apagaran nou canals de TDT: quatre són telebotigues però els cinc restants ofereixen una programació amb diferents continguts, com són factuals, programes reemesos o realitys. Xplora, La Sexta3 i Nitro són del grup Atremedia i Mediaset tancarà La Siete i la Nueve. Aquests grups de cadenes reuneixen 6,7% de quota de pantalla que a partir del sis de maig es repartiran la resta de canals. Com reconeix un responsable d’I+D d’una productora catalana, “per un canal temàtic, unes dècimes més d’audiència poden ser una font de més ingressos i més visibilitat”. I afegeix: “Haurem de veure doncs, a on van a parar aquests punts de “share” a partir del sis de maig. És tota una incògnita”.
Quina és al resposta dels afectats?
Els dos grans grups de comunicació estatals, Mediaset i Atresmedia han reaccionat a la mesura demanant una compensació econòmica pel tancament dels seus respectius canals per una situació que consideren d’”atropellament”. Precisament, Mediaset va realitzar un anunci on es veia la família de cadenes i els dos canals afectats per la mesura eren atropellats per un cotxe. La peça va ser retirada uns dies després quan les associacions de víctimes d’accidents de trànsit “Stop Accidentes” i “DIA” van reclamar la retirada de l’anunci per considerar que era una falta de respecte a les víctimes. Per la seva banda, Atresmedia ha optat per donar les gràcies als seus telespectadors amb una sèrie d’anuncis on s’informa de la mesura. Tot i això, el grup propietari d’Xplora també ha anunciat que a partir d’ara oferirà els continguts d’aquest canal a internet mitjançant la seva plataforma Atresplayer en un intent de rentablitzar la compra dels formats que oferien fins ara. Ambdós grups a més, acusen al Govern de quedar-se de braços creuats davant d’una mesura que consideren desproporcionada ja que el repartiment de canals actual, en tot cas, va ser un error de l’Administració. D’igual manera, a internet també hi ha diverses campanyes que reuneixen firmes en contra del tancament d’aquests nou canals, algunes d’elles amb més de 130.000 firmes recollides.
Quina és la resposta del govern?
El Govern Espanyol mitjançant el Ministeri d’Indústria s’ha limitat ha afirmar que les sentències judicials s’han de complir i que el repartiment de cadenes de l’any 2010 es van fer durant “el govern socialista”. Caldrà veure també que se’n farà de les freqüències que queden lliures a partir d’ara i si el Govern en farà una subhasta. El que queda clar doncs, és que si no hi ha una sorpresa d’última hora, el telespectador ja no tindrà l’oportunitat de veure programes com “Empeños a lo bestia”, “La casa de empeños”, “Cazadores del pantano”, programes temàtics que tenien una quota de pantalla baixa però ben fidel.