Informació desinformant

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Recordeu fa un any enrere quan des del govern espanyol es va dir, de cara a l’any vinent  (2013) eliminarem tots els possibles ponts. Acabem de passar un altre pont i aquí ningú diu res. De nou es mostra com un acte més de cara a la galeria. Però el que més m’ha preocupat d’aquest llarg pont és que no s’ha parlat gens de les ocupacions hoteleres i les informacions que s’han generat són poques. Hem estat 4 dies en els quals algunes informacions s’han magnificat, m’explico.

Durant aquests últims dies a Calella hi han arribat 1.000 joves francesos que han reeditat una festa on l’alcohol és el protagonista. Segur que heu vist el reportatge de rigor on s’explicava els mals d’aquests joves que han vingut durant 4 dies a passar-ho bé a la zona. Han pagat 270€ per l’estada i tots posant el crit al cel perquè això no es pot permetre.

El que m’indigna de tot plegat és que es parli del turisme com si fos una cosa diferent. Suposo que encara no ho sabeu, però la majoria dels turistes que venen a visitar-nos busquen sol, platja i poca cosa més. Sinó no puc arribar a entendre com hi ha gent que cada any torna al mateix lloc d’estiueig. Els qui busquen d’altres ingredients en són uns quants, però la gran majoria ve atret pel clima. Llavors, quin problema és que 1.000 joves francesos vinguin a passar 4 dies de festa? I el més important, com és que alguns representants locals diuen que no deixaran repetir aquesta festa?

Fa anys que em moc en el món del turisme i si us sóc franc prefereixo 1.000 joves com aquests que no van causar molts problemes a 1.000 turistes nacionals. El poder adquisitiu és major i de ben segur que els locals als quals van donar vida durant aquests 4 dies els hi va suposar una bona notícia. Per molt que us vulguin vendre que estem sortint de la crisi això no és així i el turisme exterior és el que ens manté vius.

Els qui havien d’informar durant aquests dies de pont van prendre la notícia sobre els 1.000 turistes de Calella com la gran perla informativa d’aquests dies. A TVC fins i tot van fer un seguiment al segon sobre els esdeveniments. A primera hora del matí de divendres hi havia el reportatge sobre què havia passat la nit anterior. No hi ha coses més importants?

Aquest és el gran dubte que em plantejo avui. Ens informen o ens desinformen? Perquè comencem una nova setmana parlant a tot arreu de la campanya de Desigual on es veu una noia punxant un preservatiu. De debò cal perdre molt de temps amb tertúlies i minuts d’informació per parlar d’aquesta campanya? Però si li estan fent la campanya sense cost algun. No entenc ben bé el que és informar o si això és informació o desinformació.

Crec que hauria de fer com alguns que no miren per res els informatius, no escolten les notícies o tertúlies a la ràdio o bé decideixen que ni cal llegir diaris. Aquestes persones són felices dins la seva desinformació. A vegades penso que seria millor viure així, però llavors no podria esmerçar-me per escriure aquesta columna setmanal. Seguirem estant informats amb desinformació o si més no miraré de procurar-me informació per varis canals per tenir un bon punt de vista.

- Publicitat -