Com allunyar-se de la ciutadania?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La Diada de Sant Jordi és un d’aquells dies especials. Mireu si és especial que fins i tot el temps de primavera va donar una petita treva, dia radiant per una jornada especial. Sempre he pensat que el 23 d’abril és un dia diferent amb parades de llibres, roses, milers de persones al carrer, programacions especials als mitjans de comunicació. Un dia laborable però una gran festa catalana.

Però hi ha qui no entén el significat d’aquesta festa. Com és habitual vaig voler mirar les notícies per copsar l’ambient que es vivia a diferents indrets de Catalunya. Riuades de gent, piles de llibres, platons especials, l’esmorzar de Sant Jordi, la declaració del president explicant que era una jornada per sortir al carrer però després va arribar el bloc dels polítics.

A un mes per les eleccions europees sembla que el més important avui dia és aconseguir el nombre màxim de vots. Aquest bloc de declaracions dels partits polítics em va fer sentir com si ells visquessin en una altra dimensió. El dia de Sant Jordi és una jornada diferents però els polítics això no ho saben. Només importa vendre vots i que la gent els compri. Per què fan aquest tipus de declaracions? Cap polític és prou sensat per fer unes declaracions escaients a la jornada que es viu?

Pels polítics el dia de Sant Jordi hauria de ser una mica com una jornada de reflexió. Ja em suposo que tot és una cadena ja que són els propis mitjans de comunicació els que fan preguntes polítiques i els implicats com sol ser habitual fan declaracions com si fos un altre dia qualsevol, però cap polític té prou vista per saber què has de dir i quan ho has de dir? Em sembla una nova acció per demostrar que la política viu molt allunyada de la ciutadania.

Per un dia, multitud de persones surten al carrer a comprar llibres, roses, tafanejar, gaudir del dia… Molts segurament no llegiran aquell llibre que s’han comprat o els hi han regalat però esdevé una festa ben maca de la cultura, l’amor, de Catalunya… Per un dia ens rescabalem dels nostres problemes i mirem cap a un altre costat per gaudir d’una jornada única al món, però i els polítics?

Ells segueixen amb les seves accions del dia a dia. No cal respectar el sentit d’una festa com és la del llibre i la rosa. El seu objectiu és un i és que de cara a les eleccions europees tothom els vagi a votar. Amb actituds com aquesta el que fan és crear més desafecció i demostrar una vegada més que el més important no és la ciutadania sinó que és una pila de vots, no hi ha res més enllà.

Potser aquesta explicació és un xic exagerada, però és la sensació que em va donar a mi al veure aquest seguit de declaracions polítiques. La política té un greu problema de proximitat amb la ciutadania i el més preocupant de tot plegat és que els actors protagonistes no fan res per ser més propers. Està molt bé que es passegin durant la diada de Sant Jordi, muntin les seves parades però una vegada més ens demostren que no han entès res.

En l’actualitat hi ha una crisi no només econòmica sinó també de desafecció política com en tants d’altres estaments de la societat. Els polítics haurien d’entendre com cal actuar en cada moment i fer el possible per ser més pròxims a la ciutadania. Si anessin en la bona direcció, el dia de Sant Jordi no haurien buscat el vot, sinó que haurien dit quelcom referent a la jornada festiva que es va viure als carrers.