El cinema espanyol revifa amb 8 apellidos vascos

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

8 apellidos vascos és l’èxit estatal de l’any. No només s’ha convertit en el títol parlat en castellà més taquiller de la història sinó que la setmana passada es va situar entre les 10 pel·lícules més taquilleres a nivell global. Poca broma, doncs, amb una producció que seguint els passos de la francesa Bienvenidos al Norte ha arrasat als cinemes tot desmuntant amb (certa) gràcia els tòpics entre els espanyols del nord i els del sud. L’èxit del film ha provocat que els seus responsables s’estiguin rumiant fer-ne una continuació, atenció, en clau catalana. Tenint en compte com estan els ànims, n’hi ha per posar-se a tremolar.

Grans produccions i petites comèdies

I mentre, la cartellera se segueix omplint d’opcions del tot prescindibles (s’acaba d’estrenar l’adaptació a la gran pantalla del vídeojoc Need for speed) i algunes perles que val la pena anar a veure. Així, durant les properes setmanes ens arribaran dos blockbusters arribats des de Hollywood: la nova entrega de la saga X-Men (el dia 23) i una enèsima revisió de Godzilla després d’anteriors (i fallits) intents. Amb tot, la joia de la primavera és la presentació de la simplement deliciosa 10.000 km, del català Carlos Marqués-Marcet.

Després d’un gran èxit per festivals internacionals, 10.000 km s’estrena comercialment. La pel·lícula, de factura catalana i que tan sols compta amb dos actors (una parella que manté una relació amorosa separats per la distància indicada al títol) ha sorprès la crítica pels seus frescos diàlegs, el seu bon ritme i el seu estil de realització, ple d’elements del documental. David Balaguer (l’home del bigoti de l’APM? i un habitual del Polònia) és, juntament amb Natalia Tena (vista a Juego de tronos) la sensació del film. La presentació serà el dia 16 de maig.

Possiblement no aconsegueixi grans xifres a la taquilla, però de ben segur que no lamentareu pagar l’entrada per veure 10.000 km. La comèdia pot ser la salvació del cinema espanyol per a una temporada que havia de ser molt fluixa i que per fortuna no ha estat del tot dolenta. La gran aposta estatal per a les properes setmanes, però, és una cinta històrica. Estel fugaç narra el complicat (i breu) regnat d’Amadeu de Savoia, interpretat per Àlex Brendemühl. Dirigeix Luis Miñarro i completen el repartiment Lola Dueñas i Bárbara Lennie.