L’adéu a Don Draper

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Després de sis temporades plenes de tabac, sexe i alcohol, Mad Men arriba a la seva setena i última temporada. Aquesta sèrie imprescindible per a tot sibarita de la televisió va ser creada el 2007 per Matthew Weiner, guionista de la també magnífica Los Soprano. Ens narra la història d’una agència de publicitat al Nova York dels anys 60, acurat retrat del american way of life nascut als 50. Però també va ser una època convulsa: assassinats com els de Martin Luther King, el President Kennedy i el seu germà i senador Bobby Kennedy van marcar la societat nord-americana. És enmig d’aquest panorama on es mou Don Draper, home de negocis i imant per a les dones. En aquesta última entrega – que ens dirà adéu el 2015 – en Don haurà d’afrontar una nova era: els anys 70. Deixem enrere l’esplendor dels 60 per endinsar-nos a la dècada del hippisme, les drogues i els afers polítics.

Al llarg d’aquestes sis temporades hem crescut amb cadascun dels personatges de la ficció, però especialment amb el de la Peggy Olson. Poc queda d’aquella ingènua i virginal secretària que va començar a Sterling Cooper; ara és una dona independent i una de les ments creatives més importants del negoci publicitari a Nova York. La Peggy i en Don són dos perfils que, tot i semblar oposats, tenen moltes coses en comú. L’enorme duo actoral d’Elisabeth Moss i Jon Hamm és un dels punts forts de la ficció, que també compta amb personatges secundaris molt potents, com en Roger Sterling (John Slattery), la cap de secretariat Joan Holloway (Christina Hendricks) i una de les ànimes de l’empresa, en Pete Campbell, interpretat per Vincent Kartheiser. Amb un magnífic i encertat repartiment la sèrie s’ha convertit en una de les joies de la petita pantalla, juntament amb Los Soprano, The Wire i Breaking Bad. Mad Men és la primera sèrie que ens ha explicat la història d’una altra manera: a través de personatges impecables i realistes, escenes que no tenen res a envejar del cinema i un rerefors amb el que qualsevol espectador s’hi pot identificar.

Sense haver revelat detalls sobre el destí dels protagonistes, les fotos promocionals deixen ben clar que el tema de l’aviació tindrà un paper clau en el desenllaç. El 13 d’abril, Don Draper i els seus tornen a l’acció.