El petroli, la nova amenaça de la Posidònia

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Paula Yern

La Posidònia Oceànica és una planta submarina molt amenaçada i endèmica del Mediterrani situada entre Eivissa i Formentera. Les seves principals amenaces són les obres marítimes, la contaminació de les aigües, l’ancoratge d’embarcacions a l’estiu i ara se n’afegeix una altra: les prospeccions petrolíferes.

El 23 de desembre del 2010, el president José Luis Rodríguez Zapatero va donar permís a l’empresa petrolífera Cairn Energy per buscar petroli al golf de València. La possible explotació dels hidrocarburs podria tenir greus impactes sobre el medi ambient i també afectaria als sectors dels turisme i la pesca, de manera que això seria negatiu per a l’economia de les Illes Balears i la Península.

L’Aliança Mar Blava, organització en contra de les prospeccions petrolíferes, ha fet una tasca de mobilització ciutadana i de recollida d’al·legacions contra el projecte de Cairn Energy, el termini del qual va acabar el dia 21 de febrer. La participació ciutadana ha superat els rècords; la indignació dels eivissencs, formenterers, mallorquins i menorquins s’ha fet evident amb la recollida de més de 85.000 al·legacions contra el projecte de l’empresa petrolera.

Segons han informat un equip d’investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Posidònia Oceànica és l’espècie més longeva de la biosfera amb uns 100.000 anys de vida però si permetem que facin malbé l’ecosistema marí, no viurà molts d’anys més. Des de principis del segle XX s’ha perdut entre el 5% i el 20% de Posidònia degut a l’impacte humà i a l’escalfament global.

La Posidònia, declarada al 1999 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO,  acull tot un ecosistema i la seva desaparició també suposaria la fi d’altres espècies d’animals i plantes. Els beneficis d’aquesta planta aquàtica són diversos, entre els quals destaquen el reciclatge de nutrients, la protecció costera de l’erosió, l’augment de la biodiversitat i la conversió de diòxid de carboni en oxigen. Tot i els diversos beneficis que ens aporta aquesta espècie submarina, els humans (éssers més depredadors del planeta) han tornat a fer de les seves.

Una hectàrea de Posidònia té la capacitat de convertir tant diòxid de carboni en oxigen com cinc hectàrees de la selva amazònica.

Abans de començar a explorar, l’empresa Cairn Energy necessita també els permisos ambientals del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que se’ls podria denegar. Una vegada obtingut el permís d’exploració, la segona fase d’investigació consisteix en una tècnica de sondejos acústics per explorar les formacions geològiques subterrànies. Durant la fase dels sondejos acústics es disparen canonades d’aire comprimit que són unes 100.000 vegades més sorolloses que el motor d’un avió. Les explosions es realitzen de forma continuada al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i durant un període d’uns quatre mesos.

- Publicitat -

La tercera fase és la més costosa de la investigació i consisteix en perforar uns pous de sondeig que després s’utilitzaran per extreure el petroli. Durant l’explotació d’un pou, el risc de vessaments és elevat i es podria produir una contaminació sistemàtica per hidrocarburs.

La supervivència de la Posidònia és incompatible amb les prospeccions petrolíferes, que no aportaran cap benefici per a ningú, a excepció de l’empresa Cairn Energy. Els ciutadans i els turistes de les Illes Balears han manifestat, a través de les xarxes socials i diverses mobilitzacions, el seu descontent amb el projecte. El passat 22 de febrer més de 15.000 persones es van manifestar a Eivissa en un acte convocat per la plataforma ciutadana Balears Diu No i Amics de la Terra. Els qui ens estimem el Mediterrani no permetrem que les costes s’omplin de petroli.

El ressò mediàtic de la protesta

Famosos com Paris Hilton, Kate Moss o Paz Vega s’han afegit a la protesta contra les prospeccions petrolíferes i les xarxes socials s’han omplert de fotografies de gent despullada sota l’eslògan Eivissa Diu No.  L’eivissenc Joan Tur ha estat el primer en fer-se la foto sense roba i després milers de persones s’han sumat a aquesta iniciativa per Facebook, Twitter i Instagram.

Captura de pantalla 2014-03-11 a la(s) 11.32.12

- Publicitat -