Març, el mes de la comèdia

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Més enllà dels Oscars de Hollywood, l’actualitat cinematogràfica de les properes setmanes se centra en una colla de bones estrenes i la proximitat del festival per excel·lència del setè art: Cannes. N’hi haurà per a tots els gustos. Si us agrada el cinema british, teniu una cita amb el director Stephen Frears. Si us estimeu més les pel·lícules del país veí, qui estrena en pocs dies la seva última proposta és François Ozon. I si finalment opteu per la cosa estatal, el març ens portarà el retorn d’un dels grans de la comèdia espanyola, Emilio Martínez-Lázaro. Amb tot, serà un mes en què la comèdia hi tindrà un gran pes.

Joven y bonita, l’últim treball d’Ozon

Per començar, una d’espies. Un dels blockbusters del mes serà, en principi, El poder del dinero. Dirigida per Robert Luketic, la pel·lícula narra l’odissea d’un jove informàtic que haurà d’infiltrar-se als arxius d’una gran empresa per tal d’evitar la garjola. El repartiment està ple d’estrelles, amb Gary Oldman i Harrison Ford (una mica tronat, tot s’ha de dir) al capdavant. Si sou més de mastegots i violència, el dia 7 arribarà a les sales la seqüela de 300. A El origen de un imperio no hi surt en Gerard Butler, però repeteix la Lena Headey i s’hi afegeix la sempre estimulant Eva Green (descoberta per Bertolucci a Los soñadores).

Un dels blockbusters del mes serà El poder del dinero, amb Harrison Ford i Gary Oldman

François Ozon és un dels cineastes més coneguts del panorama francès. A més, penca de valent (estrena gairebé cada any) i ha provat fortuna en tots els gèneres. El realitzador presentarà Joven y bonita, una mena de Belle de Jour amb la bellíssima model Marine Vacht com a estrella. Es tracta d’un film sobri, elegant i a estones trist. Una preciositat. La gran proposta gal·la del mes, però, serà una nova versió de La bella y la bestia. Dirigeix un mestre del fantàstic, en Cristophe Gans, i la parella protagonista la formen Léa Seydoux i Vincent Cassel. S’estrenarà el dia 14.

Torna Stephen Frears

El cinema del Regne Unit està d’enhorabona. Un dels millors directors britànics de les últimes dècades, en Neil Jordan, estrena aquest mes Byzantium. Presentada al passat festival de Sitges, la cinta narra la fugida d’un parell de dones (les esplèndides Gemma Arterton i Saiorse Ronan) de l’escenari d’un crim. Lògicament, no serà fàcil i se les hauran d veure amb uns quants personatges més aviat dolents. Si busqueu una proposta més amable, Philomena és el vostre film. El dirigeix Stephen Frears i hi surt un dels còmics de moda d’Anglaterra, Steve Coogan. Es tracta d’una bona comèdia en què una mare busca el fill que va donar en adopció quan aquest és adult.

I més a prop de casa nostra, tot segueix igual. És a dir, que no va del tot bé. La quota de pantalla del cinema espanyol és baixa. La gran triomfadora dels Goya, Vivir es fácil con los ojos cerrados, no ha aconseguit una gran taquilla. No obstant això, la indústria estatal intentarà remuntar el vol amb l’esperat últim treball d’un dels referents de la comèdia, l’Emilio Martínez-Lázaro. 8 apellidos vascos ho té tot per triomfar: un bon elenc (amb Claro Lago com a gran reclam), un guió de Borja Cobeaga (l’artífex de Pagafantas) i una bona campanya de promoció. La pel·lícula ens explica tot el que està disposat a fer un andalús per lligar-se una basca de soca-rel. L’estrena està prevista el dia 21 de març.