Dia Mundial de la Justícia Social

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

“La justícia social és un principi fonamental per a la convivència pacífica i pròspera, dins i entre les nacions. Defensem els principis de justícia social quan promovem la igualtat de gènere o els drets dels pobles indígenes i dels immigrants. Promovem la justícia social quan eliminem les barreres que enfronten les persones per motius de gènere, edat, raça, ètnia, religió, cultura o discapacitat.”

Amb aquestes paraules Nacions Unides defineix i emmarca el concepte de justícia social per tal de fer-lo més tangible. La justícia social és quelcom que es percep sobretot quan manca, quan les desigualtats i la injustícia es fan més presents.

El 26 de novembre de 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 20 de febrer com a Dia Mundial de la Justícia Social convidant als estats membres a “dedicar aquest dia especial a promoure, a nivell nacional, activitats concretes que s’ajustin als objectius i les fites de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Social”, que es va celebrar a Copenhaguen l’11 i el 12 de març de 1995.

Molt precària deuria veure i valorar nacions Unides la “salut” de la justícia social si tan sols 12 anys després de de celebrar la Cimera Mundial de Desenvolupament Social creia necessari dedicar-hi un dia per recordar als estats membres la responsabilitat i els compromisos que al seu dia van adquirir.

Quins van ser els compromisos de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Social de 1995?

– Crear un entorn econòmic, polític, social, cultural i jurídic que permeti l’assoliment del desenvolupament social.

– Eradicar la pobresa al món mitjançant una acció enèrgica i la cooperació internacional.

- Publicitat -

– Promoure la plena ocupació com a prioritat bàsica de les polítiques econòmiques i socials.

– Promoure la integració social, la promoció i protecció de tots els drets humans.

– Aconseguir la igualtat entre l’home i la dona.

– Promoure i assolir els objectius de l’accés universal i equitatiu a l’educació i l’accés de totes les persones a l’atenció primària de la salut.

– Accelerar el desenvolupament econòmic, social i humà d’Àfrica i dels països menys avançats.

– Vetllar perquè els programes d’ajust estructural incloguin objectius de desenvolupament social.

– Augmentar de manera substancial els recursos assignats al desenvolupament social.

– Millorar i enfortir amb esperit de co-participació el marc de la cooperació internacional.

Entenc la utilitat que, en molts temes i àmbits, tenen els “dies mundials”, però en qüestions com la justícia social, un concepte tan complex i dispers, fins i tot interpretable, no sé si n’hi ha prou amb un “dia mundial”.

No negaré que en alguns dels compromisos la situació actual pugui ser millor que la del 1995, fins i tot que la del 2007, però en altres compromisos més aviat s’evidencia una preocupant involució: en comptes d’anar a millor, fruit de les polítiques de molts governs, hem anat a pitjor!

Commemorem avui el Dia Mundial de la Justícia Social, interpel·lem als governs que no girin l’esquena als seus compromisos, a la seva responsabilitat, però em fa l’efecte que tan vostè com jo, com fins i tot les pròpies Nacions Unides, saben que la justícia social necessita molt més que un “dia mundial”!

Mentre avui ens esforcem a fer realitat la justícia social demà, que serà el dia mundial d’un altre tema, la injustícia social seguirà creixent arreu del món, arreu de tots els mons, també al nostre poble, barri i ciutat…

- Publicitat -