La xarxa

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

De ben segur que si avui dia sortiu al carrer i observeu al vostre voltant la lletra “f” us cridarà l’atenció. És l’abreviació d’una de les xarxes socials que més han canviat el món i es pot veure en anuncis publicitaris, cotxes, rètols… Correctament es diu “Facebook” o bé “the facebook” com s’anomenava al principi, però la seva pronunciació porta més d’un problema que si “firsbuk” o “fisboc”, potser la gent gran no sap pronunciar-ho correctament però saben què és.

Han passat 10 anys des de la seva fundació i ha comportat una autèntica revolució social, no només en el món dels “social media” sinó que cal mirar un xic més enllà i comprovar com ha canviat radicalment el nostre dia a dia. És la primera gran xarxa social que ho ha canviat tot. Avui dia té més de 1.200 milions d’usuaris i és relativament curiós aquell qui no té obert un compte, si no li tens et miren malament.

Però encara podem anar un xic més enllà, coneixeu d’alguna xarxa social que tingui una pel·lícula sobre el seu creador? No pas. Al 2010 s’estrenava no només un film més sinó portava el nom de “The social network”, era la, no una xarxa qualsevol. En ella es podia veure l’ascensió en la vida de Mark Zuckerberg i com va aconseguir crear tot l’imperi que avui dia controla.

Observant la seva evolució un veu com sens dubte ha estat una petita gran revolució. Al 2004 s’engegava el projecte des de Harvard amb l’objectiu de contactar estudiants d’aquella universitat. A finals d’any ja tenia un milió d’usuaris. Al 2006 s’obria al món sencer i qualsevol es podia fer un perfil a Facebook. El més rellevant era la versió web per a mòbil. Ens pot semblar estrany però el futur de les xarxes passa pel mòbil, ho diem al 2014 i això passava al 2006. Al 2013, més de 100 milions de persones utilitzen la xarxa a través del mòbil.

Al 2008 apareix la possibilitat de xatejar entre els diferents usuaris i la primera aplicació per Iphone. Al 2009 era el moment de posar la pestanya “M’agrada” fins llavors te’n podies fer fan o no. Al 2011 s’incorporava la biografia. Més recentment el gegant Facebook ha pogut comprar una altra aplicació com Instagram. Senzillament observar la seva evolució és una bona manera de veure com els temps estan canviant. Sense donar-nos compte hem sigut testimonis d’un gran canvi.

Amb tot això que us he explicat us pensareu que sóc un fervent admirador d’aquesta  xarxa social. La resposta és no, ans tot el contrari. No m’agrada gens tot i que confesso que en tinc un compte obert. No vull dir que no sigui útil, sinó que senzillament no és el que vull d’una xarxa social. Actualment m’agraden molt més d’altres xarxes com Instagram o bé Twitter.

L’entrellat de tot plegat és la capacitat de visió que ha tingut Zuckerberg en tots aquests anys. El m’agrada, la introducció del xat, la versió web per mòbil entre d’altres han resultat moviments claus que han ajudat a la seva supervivència durant 10 anys, però per viure encara més anys has de ser capaç de seguir innovant. L’interrogant és saber fins quan seran capaços d’innovar des de Facebook i com ho faran. Sens dubte que restarem atents als seus propers moviments i veure fins quan pot resistir.

- Publicitat -