Hi ha alternativa: el cooperativisme

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

En la societat en la que vivim, els ciutadans som pràctics i ens hem adaptat a allò més còmode. Per exemple, en una casa hi tenim llum, aigua, internet i dipositem els diners en un dels grans bancs que fan anuncis provocadors per la televisió. És a dir, per comoditat l’energia possiblement la tenim a través d’Endesa, internet a través de Movistar i els diners a La Caixa. Però, sabies que hi ha alternatives cada cop més consolidades?

En primer lloc, en comptes de rebre l’energia d’una central nuclear, la podem rebre de Som Energia, una cooperativa sense ànim de lucre que reuneix milers de persones amb l’objectiu de canviar el model energètic actual i que vol assolir un model 100% renovable. Actualment tenen 12.472 socis i es poden trobar arreu d’Espanya.

En segon lloc, cada cop es coneix més que Banc Sabadell, La Caixa, Bankia, Catalunya Caixa i Banca March financen i interfereixen en empreses de producció armamentístiques. Des d’una perspectiva global, l’informe elaborat pel centre d’investigació Profundo i presentat al maig del 2011, exposa que 14 bancs de l’Estat estan implicats en el finançament d’empreses armamentístiques. Més concretament, en l’annex de l’informe Negocis bruts. Bancs espanyols que financen armes compromeses, s’exposa que les bombes de dispersió MAT-120 que Gadafi va utilitzar per bombardejar Misrata van ser finançades per un grup de bancs espanyols, entre els quals, La Caixa i Banc Sabadell.

Però, hi ha alternativa. Banca Ètica, COOP57, Triodos Bank, Fiare… són exemples de l’alternativa que tenim a un sistema basat en els diners i no en les necessitats de les persones. Així, aquestes organitzacions tenen per objectiu crear alternatives dins el mercat financer per construir una economia amb uns altres valors al servei d’una societat més justa.

Finalment, en l’apartat d’internet, podem parlar de Guifi.net com a una xarxa oberta, lliure i neutral, amb un acord d’interconnexió, la Llicència Comuns XOLN. Aquest sistema consisteix en instal·lar un receptor-emissor i contractar un servei d’internet independent. Així, aconseguim no dependre de la línia telefònica i fer créixer la línia independent (en el següent link hi podeu trobar la xarxa que s’ha anat creant).

Així doncs, encara creus que no hi ha alternativa?