Els Oscars ja són aquí

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Un cop celebrats els globus d’or, Hollywood es prepara per a la seva gran festa. Les nominacions als Oscars d’enguany ja s’han fet públiques i les pel·lícules que més distincions han acumulat (deu cadascuna) són Gravity i La gran estafa americana. Per darrere, amb 9 nominacions, s’hi troba 12 años de esclavitud, un gran drama amb l’estrella de moda, en Michael Fassbender. El film que l’acadèmia estatal havia presentat als premis, La gran familia española, ha quedat fora de les obres finalistes a l’oscar de parla no anglesa.

Gravity i La gran estafa americana, les favorites

El mexicà Alfonso Cuarón s’ha forjat una carrera sòlida a base d’haver dirigit estimulants pel·lícules. L’èxit de Y tu mamá también (amb una esplèndida Maribel Verdú) li va obrir les portes de l’escena internacional i el va convertir en el responsable d’un dels capítols de la saga de Harry Potter. Cuarón, un tastaolletes, ha decidit provar sort a la ciència ficció i se n’ha sortit prou bé. Gravity és un notable exercici de gènere i ha aconseguit que la crítica parli bé de l’estrella del film, Sandra Bullock (nominada a la millor intèrpret).

Gravity és un notable exercici de gènere i ha aconseguit que la crítica hagi parlat bé de Sandra Bullock

La competidora directa de Gravity és La gran estafa americana, estrenada fa un parell de setmanes. Es tracta d’un sòlid thriller en què el gal·lès Christian Bale brilla per una interpretació que li ha valgut la nominació al millor actor. Bale haurà de lluitar amb en Leonardo DiCaprio per endur-se el premi. El protagonista de Titanic ha estat nominat pel seu paper a El lobo de Wall Street, de Martin Scorsese. El director italoamericà també ha entrat a la final del millor director i, d’entrada, és el gran favorit.

La vida de Adèle, injustament oblidada

La francesa La vida de Adèle ha quedat incomprensiblement fora de les finalistes en la categoria de millor film de parla no anglesa. Possiblement, la raó d’aquesta absència és la cruesa d’algunes escenes pujades de to, quelcom que incomoda la conservadora acadèmia americana. Així, tot sembla indicar que l’estatueta se l’endurà la producció italiana La gran belleza, que encara és a les sales i en què l’actor Toni Servillo executa una interpretació simplement genial.

L’altra gran absent de la festa del cinema serà Blue Jasmine, de Woody Allen. El realitzador no ha estat nominats. Un fet il·lògic, sens dubte, ja que es tracta d’una de les joies de l’any.  Almenys, la seva protagonista, Cate Blanchett (que ja ha estat premiada amb un globus d’or) sí que s’ha plantat entre les finalistes en la categoria de millor actriu. Sally Hawkins, que al film dóna vida a la germana de Blanchett, ha estat nominada a la millor secundària. Té poques opcions, però. Entre d’altres coses, perquè se les haurà de veure amb Julia Roberts (per la seva feina a Agosto).

I als cinemes, mentre, les estrenes seguiran arribant. El mes de febrer ens portarà, entre d’altres, l’esperat remake de Robocop (un clàssic dels 80) i la nova pel·lícula com a realitzador de George Clooney, Monuments men (el dia 21). Una setmana més tard es presentarà Enemy, una coproducció entre canadencs i espanyols que adapta El hombre duplicado, d’en Saramago. La història narra la curiosa relació que s’estableix entre dos desconeguts que s’assemblen com dues gotes d’aigua. Òbviament, l’embolic està servit.