12 Years a Slave, l’obra mestra sobre l’esclavitud

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

La nova pel·lícula del britànic Steve McQueen ens explica la dolorosa història de Solomon Northup, home lliure que va ser venut com a esclau el 1841

No esteu davant de la pel·lícula de l’any, sinó de la dècada. Després de generar polèmica amb la magnífica Shame, sobre l’addicció al sexe, el director britànic Steve McQueen –no confondre’l amb l’estrella dels 60- torna a incomodar l’espectador amb 12 Years a Slave (12 años de esclavitud).

En aquesta ocasió deixem enrere la metròpoli de Nova York per endinsar-nos al sud dels Estats Units: Louisiana, un estat profund i envoltat de pantans, on els amos de les plantacions de cotó i sucre esclavitzen a negres de tot el país. Estem al segle XIX i és aquí on comença la història de Solomon Northup, home lliure que cau en una xarxa de tràfic de persones que l’acaba portant al sud. Allà s’hi estarà 12 anys de la seva vida, treballant com a esclau en dures condicions.

McQueen té un estil molt característic: li agrada paralitzar l’espectador a través d’escenes hiperviolentes, per donar pas a la reflexió. Plans estàtics de 15 minuts en les que la violència imposada als personatges t’obliga a desviar la mirada. Situacions incòmodes, doloroses, acompanyades de la fantàstica banda sonora de Hans Zimmer, tot un mestre de les emocions. Sempre s’ha tractat el tema de l’esclavitud des del punt de vista dels blancs, i de forma més aviat idíl·lica. No va ser fins l’any passat que Django Unchained, l’spaguetti western de Quentin Tarantino va parodiar el tema per horror dels sectors més conservadors dels EUA. Però aquesta cinta va més enllà. 12 Years a Slave és la pel·lícula definitiva de l’esclavitud, explicada des del bàndol de les víctimes.

L’actor britànic Chiwetel Efiojor fa una interpretació d’Òscar, sense oblidar la resta del repartiment, com l’actor fetitxe de McQueen, Michael Fassbender i l’actriu Kenyana Lupita Nyong’o. El seu debut ha emocionat Hollywood; la seva interpretació de l’esclava Patsy no deixa a ningú indiferent. Completen el repartiment el britànic Benedict Cumberbatch (Sherlock) i Sarah Paulson, vista recentment a la sèrie American Horror Story: Coven.

Després de més d’una dècada en condicions inhumanes, Northup va publicar, en forma de llibre, la seva experiència com a esclau. Una obra poc coneguda als Estats Units i que, en paraules de McQueen, “equival al Diari d’Anna Frank“. Comparacions a part, la reflexió està servida.