Ciutat Vella des dels fogons, Àsia a la catalana

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Hi ha qui fa l’associació Ciutat Vella amb Raval districte de problemes i immigració o bé “fritanga” de peix a la Barceloneta o fins i tot atracaments indiscrets. Sigui el que sigui, Ciutat Vella destaca per ser un dels districtes més culinaris de Barcelona amb olors i sabors d’arreu del món, fins i tot de combinació entre continents i barreja de nacionalitats. Per aquest motiu, us oferim una sèrie de reportatges que us permetran fer un tast dels diferents restaurants que hi podem trobar que no formen sinó una globalització culinària; passant pel continent asiàtic, l’africà, l’europeu però sense oblidar-nos de l’Amèrica del Sud.

Quan un pensa amb el continent asiàtic no es pot tenir en ment només un arrós tres delícies. Per trencar aquests estereotips, les següents propostes pretenen traslladar al futur comensal als diferent països del continent. La cuina hindú per exemple, treballa molt amb plats elaborats a base de vegetals i carns sobretot de pollastre i xai. A més a més, acostumen a acompanyar els seus plats amb arròs o bé el naan, el pa típic d’aquest tipus de cuina. Per tal de poder tastar aquests sabors, tenim diverses opcions entre les quals destaquen: el Restaurant Bollywood a l’Avinguda Drassanes i el Restaurant Maharaja a la Rambla del Raval. Al Bollywood hi podem trobar des d’un Chicken Korma -pollastre amb salsa de nata i fruits secs- a un Balak Paneer -espinacs amb formatge- passant per un Bhindi Masala –plat a base d’okra i verdures. De postres, poden oferir Pulab Jamun –un dolç típic a base d’almíbar i llet-, un Kulsi –gelat de festuc- o bé un Mangolasi –iogurt natural amb dolç de llet–, tot i que aconsellen l’Arsmalay –un pastís rodó fet a base de llet, ous i crema–. L’altra proposta de cuina hindú, el Restaurant Maharaja, ofereix difrents menús variats amb diferents preus; el més bàsic, inclou pollastre al curry, Bahi Bhalla –llenties amb iogurt- i una empanadilla de patata. L’opció dels menús és també apta per a vegetarians, ja que cada proposta inclou l’opció sense carn. El cap de sala però, recomana “agafar un dels pans naan; ja sigui el d’all, mantenga o formatge per acompanyar els diferents plats”.

Ara bé, si el que us agrada és el picant, el Restaurant Laham Halal és la vostra millor opció; pollastre al curry o bé arròs al curry són els plats que segons el propietari, es demanen més. Al Boombay Spicy, també de cuina hindú, hi podem trobar un dels millors Chala Masana del districte. El plat consisteix en cigrons i arròs o bé l’Urad Dhal, llenties i el Mung “que no té res a veure amb la soja” diu un dels cambrers, “es tracta d’un plat de fesols que són rics en proteïnes”.

Restaurant Komoto/ Anna Solé
Restaurant Komoto/ Anna Solé

Canviant de país ens trobem amb la República de la Xina i un dels millors llocs per tastar aquest tipus de cuina és La Xina Restaurant Oriental on els comensals veuen en tot moment com els plats estan essent preparats. Els plats principals són l’arròs tres delicies, el pollastre al curry Madrás i el San Choi Bau que consisteix en una mena de remenat de bolets deshidratats. A la carta s’hi poden trobart altres plats com per exmple: Sopa de Wan ton de Shanghai, costelles de porc i arròs a l’all embolicades en fulles de plàtans.

Al mapa, alçant la vista cap a la dreta, hi ha el Japó. La cuina japonesa va molt mes enllà dels makis i el Sushi. Per tal de demostrar-ho, el Restaurant Komoto al carrer Princesa, una barreja de restaurant japonès i taberna peruana. Des del mateix local, suggereixen el menú en el qual hi trobem els següents entrants: la gyoza, una espècie d’empanada rellena de carn i vegetals cuinats al vapor, o bé l’edamame que consisteix en unes llegums típiques del país asiàtic. Com a plat principal, hi ha salmó, makis de tonyina i bacallà cuinat tal i com marca la tradició a Amèrica del Sud, amb ceba vermella d’acompanyament. Ara bé, per provar diferents plats especials japonesos, una bona opció és el Shinjuku de tapes; les més demanades, segons expliquen els seus cambrers són calamarcets farcits de gambes, sashimis –plats de marisc cru-, sushi i makis.

Cuina del restaurant Maharaja/ Anna Solé
Cuina del restaurant Maharaja/ Anna Solé

Canviant radicalment de sabors, al golf Pèrsic, hi trobem un altre estil culinari, es tracta de la cuina aràb, on podem tastar el millor cuscús fet amb espècies, espinacs guisats, arròs àrab amb fruits secs, carxofes rellenes de carn picada o bé vedella amb arròs i salsa de tomàquet a l’estil àrab. Per acabar, d’entre els postres, destaquen l’harisa, unes galetes fetes a base de farina. La millor opció per tal de tastar la cuina àrab és l’Aràbia cafè-restaurant.

Abans de concloure amb els sabor asiàtics, per aquells que necessitin quelcom més ràpid i per emportar la millor opció és el Woki Wok, especiaitzats en wok i sushi per emportar o bé el Wok to Walk, on podem trobar des de paelles asiàtiques a verdures i fideus per poder-ne gaudir a quelsevol lloc.

Salmó al vapor del Komoto/ Anna Solé
Salmó al vapor del Komoto/ Anna Solé

Llistat de restaurants

- Publicitat -

Restaurant Maharaja Rambla del Raval, 14. Telf. 93442577

Restaurant Bollywood Av. Dressanes, 27. Telf. 935181890

Restaurant Laham Halal C/ est

Boombay Spicy C/ St Pau, 16. Telf. 933174918

Wok to walk C/ St Pau, 27 Telf. 933293252

Shinjuku C/ de la Ciutat, 13. Telf. 932690941

La Xina Restaurant Oriental C/ Pintor Fortuny, 3. Telf. 933429628

Woki Wok C/ Carders, 6. Telf. 932241251

Komoto C/ Princesa, 33. Telf. 933152504

Aràbia cafè-restaurant  C/ St Pere de dalt, 18. Telf. 9331198793

- Publicitat -