On són els valors?

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

A principis de novembre vaig anar a comprar un dia al supermercat on vaig habitualment. Com sempre miro d’anar per feina, però aquell dia vaig fer mitja volta per comprovar si allò que havia vist era cert o no. Sí, hi havia una taula preparada per vendre torrons i neules. Llavors, agafo el mòbil i miro quina data era, efectivament 5 de novembre. O sigui que falten dos mesos i ja tenim el Nadal, vaig pensar.

La majoria de nosaltres hem estat educats en el marc de la religió catòlica.Pots ser creient o no però a casa no va ser pas diferent i ma mare sempre em deia que les festes de Nadal comencen al 8 de desembre la festivitat de la Immaculada Concepció. Aquell dia la casa ja es pot decorar, muntar el pessebre, l’arbre de Nadal i tantes altres coses. Aquest és el valor que sempre m’han transmès i que és certament lògic.

Però arriba la data assenyalada i hom ja està cansat del Nadal. Nadal per aquí, promocions per allà, realment aquest és el valor del Nadal? S’ha convertit aquestes festes en vendre, vendre i més vendre. Pensava que servien per donar-nos altres valors com la solidaritat, el compromís, la família i tants d’altres, però no és així.

Al 2013 i des de fa anys, cap d’aquests valors és important, només pensem en vendre i consumir. No us diré que no s’hagi de fer, però cal que el Nadal comenci a principis de novembre i acabi passat el dia de Reis? Crec que no. Cal que els llums de Nadal s’encenguin en alguns llocs ja a principis de desembre? Només ens hem de reunir durant aquests dies? I la resta de l’any què fem? En què ens hem convertit?

Un altre exemple clar és quan alguns pobles han decidit no posar llums de Nadal per retallar costos. Llavors, han sortit les associacions de comerciants per posar el crit al cel perquè no vendran res. Amb aquest exemple es mostra que el Nadal és sinònim de vendre, ni tant ni tant poc. No cal començar dos mesos abans, però si mantenir un cert esperit nadalenc.

En una societat com l’actual no acabem d’aprendre quins són els valors més importants. Sembla que si el consumisme no tira ja no farem res. No dic pas que no s’hagi de consumir, però després d’una crisi econòmica com la que estem patint, cal seguir fent campanyes per vendre allò que no està escrit com la que vivim amb el Nadal?

El que em demostra tot plegat és que per moltes crisis que hi hagi, mai acabarem d’aprendre dels errors del passat. La paraula consumisme es menja tota la resta de valors. Ens hem convertit en una societat consumista on només preval recuperar-nos per tornar a fer les mateixes bestieses que s’han fet durant molts anys i que ningú s’ha preocupat d’aturar.

Sigui com sigui, amb aquest article no podré evitar que vagi on vagi llegeixi la paraula Nadal. Les famílies seguiran comprant per sobre les seves possibilitats i escoltarem allò que s’ha creat ocupació gràcies al consum. No crec que tres setmanes de molta feina ajudin a arreglar els grans problemes de país que existeixen i seguiran existint. Senzillament és un remei transitori.