Texas i JFK, 50 anys després

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

 

Se n’ha escrit molt sobre l’assassinat de John Fitzgerald Kennedy, mort el 22 de novembre del 1963, però d’una cosa de la que en podem estar ben segurs és de l’impacte que allò va comportar. Amèrica va despertar de l’estat d’innocència en el que es trobava. Dallas, capital de l’estat de Texas, és coneguda com “la ciutat de l’odi”, sobrenom que es va popularitzar després del magnicidi de Kennedy. Bastió republicà i símbol del sud més reaccionari, Dallas també s’ha fet famosa per la popular sèrie de televisió que a finals de la dècada dels 70 i  principis dels 80 va irrompre a les llars d’arreu del món; l’empremta de JR i els seus és present a les afores de l’urbe, on plafons publicitaris anuncien tours al ranxo de la família Ewing. Texas és un estat diferent a la resta: els seus habitants es consideren primer texans, i després nord-americans. “The Lone Star State” (l’estat de l’estrella solitària), sobrenom amb el qual també es coneix, denota el sentiment individualista dels texans, partidaris de deixar de formar part dels Estats Units.

Dallas és una ciutat xafogosa i on hi ha poca ombra; els estius són extremadament calorosos i difícils. Tot i voler passar pàgina, un dels reclams de la capital texana és el Sixth Floor Museum, museu dedicat a Kennedy i al seu assassinat. Situat a l’edifici des d’on Lee Harvey Oswald va disparar fins a tres vegades al llavors president dels EUA, el museu és un dels més visitats de tot el país. A la botiga de records s’hi poden trobar des de samarretes amb el rostre de JFK fins a reproduccions de diaris de l’època. Tot i l’aparent evidència de que Oswald va actuar sol,  hi ha qui segueix creient que altres van estar darrere la mort de JFK: el Ku Klux Klan, la màfia, la CIA, l’URSS…totes les teories són possibles. La Plaça Dealey, just davant del museu dedicat al president mort el 1963, és el lloc de trobada de turistes que volen immortalitzar la creu gravada a l’asfalt, al carrer Elm, just on va morir Kennedy.

Un altre lloc important dins el recorregut dels últims dies de JFK és la localitat de Fort Worth, a 30 minuts de la capital de l’estat. El president Kennedy va donar una roda de premsa a la ciutat,  punt on comença el vertader oest americà: tot i que actualment albergui gratacels i oficines, el barri de Stockyards continua estant igual que fa uns segles. Sembla que estiguem en un decorat d’una pel·lícula de l’oest, aquells westerns dels 50 i 60 protagonitzats per John Wayne, amb la diferència de que a Texas tot és autèntic. El carrer principal de Stockyards està ple de botigues de roba per a cowboys (i cowgirls també!), a més a més de vendre accessoris per a rodeos o per passejar a cavall. Perquè a Texas, tot és diferent. I més gran: les racions de cuina tex mex són enormes, i en quant a roba hi ha talles per a tothom. Els autòctons es barregen amb els curiosos, però amb una particularitat: és fàcil saber qui és un texà de cap a peus. Si porten barret, calcen botes de pell i vesteixen camises d’estil western, no hi ha cap mena de dubte.  No volen ni sentir a parlar d’Obama, i a l’entrada d’un restaurant trobem un rètol amb insults cap al president demòcrata. “Aquest local ha estat gestionat amb diners texans.” A Texas hi impera la llei del més fort: un exemple d’això és l’enorme plafó que ens avisa, just creuant la frontera des de Mississippi que aquí totes les infraccions es paguen molt cares: “Drink and Drive. Go to Jail.” El sheriff, també conegut com a Walker Texas Ranger –no confondre amb la sèrie de Chuck Norris filmada a Fort Worth- no tindrà pietat amb els que se saltin la llei.

- Publicitat -

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca