Ed Stafford, el Robinson Crusoe del segle XXI

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Com sobreviure seixanta dies sol a una illa deserta, completament nu i sense cap altra eina més que unes càmares que ajudin a ensenyar i a testimoniar l’experiència? Aquesta és la premisa d’un dels continguts que ofereix Discovery Max, una de les moltes cadenes temàtiques propietat d’”Unidad Editorial” i que s’ha traduït a l’Estat com “Ed Stafford, solo en la isla”.Per a qui no conegui aquest anglès, Stafford va ser capità de l’exèrcit anglés i com a fita important, ha creuat el riu Amazones a peu. Gràcies a aquestes aventures, Stafford a més de figurar al Llibre Guiness dels rècords, ha guanyat multitud de premis arreu del món i és membre de la Royal Geographical Society’s, la institució en matèria geogràfica més important del Regne Unit.

ESPECTACLE TELEVISIU MÉS ENLLÀ DE L’AVENTURA:

Aquest docu-reality presentat en tres parts d’una hora de duració cadascuna, ens ensenya com una persona pot arribar a viure dos mesos en una illa deserta del pacífic. Per fer-ho, Stafford va proveït de dues càmares i multitud de targetes de memòria i bateries per ensenyar-nos la seva adaptació a l’illa. És exactament el mateix plantejament que trobem a la novel·la de Daniel Dafoe, “Robinson Crusoe”, però el  testimoni d’Stafford topa amb una realitat empàtica que ens ensenya les seves limitacions i que ens acosta al personatge. Stafford és un Robinson Crusoe amb una càmera GoPro lligada al front i que ens ensenya, com un urbanita qualsevol, com pot conviure en les situacions més extremes. Igualment, cal destacar el bon tractament de la realització del programa, condensant els moments més importants i filant una trama narrativa que no decau en cap moment.

EL GÈNERE “FACTUAL”, UN CONTINGUT TELEVISIU DIRIGIT A UN PÚBLIC MASCULÍ I JOVE:

Discovery Max és una de les cadenes que més a crescut els últims mesos i ha tancat el mes d’octubre amb un 1,6% de quota de pantalla. Amb una competència directa amb d’altres ofertes com Xplora o Energy, la cadena temàtica d’“Unidad Editorial” ha apostat pel gèneres “factual”, un gènere que presenta un protagonista en primera persona. Un entreteniment amb dosis de documental però sense caure amb la ficció. I això és exactament el que trobem a “Ed Stafford: solo en la isla”. Entreteniment dirigit a una audiència masculina jove i de mitjana edat. Tanmtaeix, Discovery Max té la concentració del target dins de la franja masculina entre els 13 i els 44 anys i des del  mes de febrer de l’any passat, moment en que va veure la llum, ha multiplicat un 25% de la seva audiència. Fins i tot, el passat setembre, la cadena va batre el seu rècord d’audiència gràcies a l’emissió del reportatge titulat “Operación Costa Concòrdia”, i que va reunir a més de mig milió d’espectadors a tot l’Estat. Aquests són uns dels exemples que ens porten a afirmar que aquest tipus de contingut està guanyant adeptes dia rere dia. Supervivència, realitat i entreteniment. Tres conceptes de la televisió que ve per quedar-se. Quan hi haurà una adaptació estatal? Facin apostes.

- Publicitat -