L’últim hivern

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Títol: El último invierno
Autor: Raúl Montilla
Any de publicació: 2013
Editorial: Roca
Pàgines: 250
ISBN: 9788499186320

L’olor de la guerra inunda sense treva totes les pàgines d’El último invierno. Destrucció, pèrdues i frustració es conjuguen en una novel·la coral que s’allunya de les històries d’herois per radiografiar les últimes despulles de la Guerra Civil. Un ventall de personatges diversos, amb la supervivència com a element en comú, configuren l’esquelet de l’obra. Raúl Montilla defuig de l’estructura arquetípica de la novel·la històrica i opta per un relat que il·lumina, de forma intermitent, les vivències d’un reguitzell d’homes i dones desesperats i exhausts del conflicte bèl·lic.

Tothom ha perdut alguna cosa a la guerra. Ja sigui un fill, el marit, un cotxe emblemàtic, l’ètica o fins i tot les ganes de viure, les cares d’El último invierno emanen des de l’exasperació inherent a les renúncies obligades fins a la resignació davant les vides estroncades i un futur incert. La fi imminent de les batalles plana damunt una Barcelona esgotada de bombardeigs, que amaga republicans entre les runes, feixistes carregats de ràbia cega i una munió d’ànimes espantades. Montilla els retrata des de l’ombra en un trencaclosques d’històries anònimes que il·lustren els darrers dies del conflicte a la capital.

Tot i que no hi ha un relat principal que exerceixi de guia al llarg de la novel·la, tampoc es troba a faltar gràcies a l’estratègia de Montilla per lligar hàbilment els personatges entre sí. Els successius diàlegs i la narració àgil atorguen a l’obra un deix cinematogràfic que no fa nosa, sinó que l’ajuda a avançar sense encallar-se en un personatge en concret.  Amb una veu pròpia que permet al lector palpar la guerra, El último invierno és una panoràmica emocional del conflicte apta, sobretot, per als amants de les novel·les històriques que toquen de peus a terra.

Llegeix més de Núria Juanico a http://racoperllegir.wordpress.com/

- Publicitat -