Quan arribi el pirata i se m’emporti

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Títol: Quan arribi el pirata i se m’emporti
Autor: Lluís-Anton Baulenas
Any de publicació: 2013
Editorial: La Magrana
Pàgines: 432
ISBN: 9788482646091
La literatura de Lluís-Anton Baulenas no té etiqueta. Amb una intriga potent per alimentar el motor de la història, Quan arribi el pirata i se m’emporti aglutina tocs de surrealisme, personatges de faula, peripècies pròpies de les novel·les d’aventures i una motxilla carregada de temes secundaris però transcendentals que configuren l’essència de l’obra. La força del llenguatge es fa evident a cada paràgraf mitjançant una escriptura sòbria i concisa, que amb quatre paraules irradia missatges contundents com qui no vol la cosa. La fascinació cap al poder guia aquesta història de tresors, ruptures amoroses, màfies i morts abans d’hora amb el Raval barceloní, refugi d’immigrants, drogoaddictes i prostitutes, com a teló de fons.

L’imaginari de Baulenas és descomunal i provoca que un ogre nonagenari de pestanyes cargolades pugui remenar les cireres d’una gran multinacional sense que resulti estrany. El monstre fins i tot té un nom relativament normal, Miquel-Deogràcies Gambús, i guarda un secret mig màgic que embolicarà l’innocu Jesús Carducci en una trama de xantatges, pallisses i suborns per complir l’última voluntat del vell capritxós. Amb la ferida supurant d’una separació i el fantasma del seu germà fent la punyeta, en Carducci esdevindrà un titella farcit de dilemes morals que balla al so de la veu somorta de Gambús.

Pocs autors són capaços d’aplegar un ventall de temes desendreçats i construir-ne una novel·la sense caure en la superficialitat i perdre el significat més substancial de cadascun. Baulenas teixeix una xarxa que enganxa la decrepitud de Gambús amb l’homosexualitat de Carducci en un doble escenari de riquesa empresarial i misèria de captaires i indigents. La maduresa narrativa de l’autor resulta indispensable per arrodonir una obra en què el llenguatge vesteix la història, la fa créixer i l’impulsa cap a la literatura en majúscules.
Llegeix més de Núria Juanico a http://racoperllegir.wordpress.com/
- Publicitat -