Diumenge 31 Maig, 2020

“Catalanizar España”

Més llegits

L’home que es feia passar per metge va signar una defunció per covid-19 a l’Hospital de Martorell

L'home detingut el 8 d'abril i empresonat després per fer-se passar per metge va signar la defunció d'una víctima...

La CUP insta a nacionalitzar Nissan per salvar els llocs de treball

El diputat de la CUP al Parlament Vidal Aragonès ha reclamat al Govern que mantingui els llocs de treball...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les...

George Floyd i les flames del oprimits

George Floyd no va tornar a sa casa i tota la seua ciutat va decidir que ja n’hi havia...

La peripècia de Cs per relacionar el tancament de Nissan amb l’independentisme

La portaveu de Cs al Parlament, Lorena Roldán, ha lamentat el tancament de la planta de Nissan a Barcelona...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Antoni Martínez

Fa uns quants dies, la Presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, va fer una conferència a Barcelona en la que explicava la seva “recepta” per “desarmar” als que volen que Catalunya es converteixi amb un Estat independent. Citant paraules textuals va dir “Catalanizar España y afrontar una revisión “a fondo” del modelo autonómico que reconozca la especificidad de Cataluña”. D’aquesta manera, Esperanza Aguirre, argumentava que entenia el sentiment de desafecció dels catalans degut a la falta de reconeixement de l’Estat Espanyol a el que ella anomena “especificidad” de Catalunya.

Les seves paraules tindrien una important credibilitat si no fos perquè no és la primera vegada que es parla de “catalanizar España”. Si anem a l’hemeroteca del diari ABC, podem trobar com el dia 3 de febrer del 1978, José María Carrascal, ja parlava de “Catalanizar España”. Tots hem pogut veure com amb el pas del temps, això no s’ha complert. També tots recordarem casos diferents, però d’atracció per part dels catalans, com va ser el famós procés de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la famosa sentència del Tribunal Constitucional en què deixava molt clar els límits als quals podia aspirar el poble de Catalunya dintre de l’Estat Espanyol.

El fet que ara una política molt destacada en l’àmbit espanyol parli de nou en aquestes línies demostra que, de mica en mica, els polítics espanyols van entenen que la manifestació històrica del passat 11 de setembre del 2012 no va ser una “calentura de verano”. Amb el rotund èxit de la Via Catalana d’aquest any, han vist que realment hi ha una majoria molt important de catalans que estan compromesos amb la idea de fer de Catalunya un nou Estat Independent.

L’èxit de la Via Catalana ha tornat a posar el centre d’atenció de molts mitjans internacionals al procés que s’està vivint a Catalunya. Tots ells han destacat el pacifisme i festivitat d’aquesta Via. El terrabastall polític que ha desencadenat ha provocat que fins i tot els primers ministres d’alguns països d’Europa (Letònia i Lituània) hagin dit que podrien reconèixer un Estat Català si el procés és pacífic i legal.

Davant de tot això, crec que les declaracions d’Esperanza Aguirre van bastant en una nova possible línia d’actuació per part dels polítics espanyols per intentar frenar el procés sobiranista. Una vegada han vist que amb les amenaces i el discurs de la por no han aconseguit desarticular el procés potser intentaran oferir alternatives a la secessió de Catalunya. Aquesta teoria pot estar justificada també per l’ambigüitat amb què el President del Govern Espanyol va respondre a la carta que va enviar el President Mas a Mariano Rajoy demanant negociar una consulta per al poble de Catalunya.

Pel que sembla, és probable que ara s’ofereixi una millora del finançament per Catalunya, cosa que no volia negociar un any abans el President Rajoy i que va deixar ben clar en dir-li que no personalment al President Mas.

El problema que tenen ara per intentar convèncer als catalans amb millores, si és que així ho fan, és que arriben massa tard. Ja no ens creurem moltes de les propostes que ens puguin fer perquè ja ens coneixem la història. A més a més, han topat amb un President, el President Mas, que està fermament convençut en complir amb el mandat que li va donar el poble de Catalunya a les passades eleccions al Parlament de Catalunya el passat 25 de novembre del 2012.

Per tant, podríem resumir que el “catalanizar España” arriba tard, massa tard. El procés ja no té marxa enrere.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Països aïllats, hospitals transformats i dificultats dels donants: els reptes del trasplantament de medul·la en pandèmia

Els trasplantaments de medul·la de donants que no són familiars van caure un 69% a l'Estat a l'abril, quan se'n van fer 11 (36...

Filmin, amb 2.300 títols en català, augmenta els subscriptors entre un 10% i un 15%

La pandèmia del coronavirus ha enganxat els catalans davant les pantalles. Així ho constaten les dades de totes les plataformes de visionat en línia....

ERC situa al juliol la pròxima reunió de la taula de diàleg

El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga...

Els millors de la setmana

Guerra de sexes: nova narrativa de les crisis financeres Tenint en compte el mite de la dona imposat per Simone de Beauvoir en El segon...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca