Biel Barceló: “El pacte fiscal és més necessari a ses Illes Balears que a Catalunya”

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim en dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

El secretari general del PSM i portaveu al Parlament de les Illes Balears del grup PSM-IV-ExM, Biel Barceló, és la màxima figura del sobiranisme a les Illes Balears. També és la veu més crítica amb José Ramón Bauzá, sobretot després del genocidi cultural que ha aplicat el PP a les Illes. En aquest sentit, el dirigent nacionalista és un dels líders de l’oposició i un dels encarregats de tornar a posar ordre a unes illes que s’allunyen cada cop més de Catalunya.

Què ha de fer ara la coalició després dels atacs a la llengua?

Ara toca acció judicial, acció política i pressió al carrer. El més important ha estat sa reacció de sa gent. Tenim el compromís de modificar aquesta legislació que el PP s’ha inventat i tornar a es consens històric.

Què en pensa de la decisió del diputat del PP, Antoni Pastor, de votar en contra de les mesures anticatalà?

Va ser s’únic que va mantenir sa dignitat en aquesta qüestió. Ses posicions regionalistes que sempre havien tingut pes dins es PP han anat perdent posicions enfront de ses posicions més espanyolistes. Ara comanda aquest Partit Popular. Els regionalistes s’hi troben molt incòmodes perquè els han arraconat. Ara és el temps de ses polseretes amb sa bandera d’Espanya.

A què es deu?

A que es PP ha anat fent seu es discurs anticatalanista i ha anat triomfant dins des partit. De fet, un personatge com és es senyor Bauzá entra molt dins d’aquests paràmetres. Ell ve de sa onada espanyolista.

I què farà el sector regionalista?

De moment, Pastor no ha anunciat què farà. El més lògic és que s’acabi aliant amb Jaume Font de sa Lliga Regionalista que, juntament amb Convergència de Josep Melià (antiga Unió Mallorquina), intentaran muntar un partit que abasti aquesta centredreta regionalista que ara està orfe i no té un moment clar. Dependrà de que UM no sigui el que era: un partit únic i exclusivament de despatxos i d’interessos econòmics molt concrets i molt determinats dels seus dirigents.

Us vàreu aliar amb Solidaritat Catalana per la Independència, no?

Noltros varem establir un protocol de relacions i ens van donar suport a través dels militants que tenen a Mallorca a les passades eleccions generals. Aquest implica suport mutu en les institucions on estem. Procurem mantenir bones relacions amb tots els partits sobiranistes de l’Estat com Eusko Alkartasuna, Aralar i BNG. En canvi, amb CiU i ERC les relacions han estat més complicades.

Biel Barceló amb Uriel Bertran / Font: @bielbarcelo
Biel Barceló amb Uriel Bertran / Font: @bielbarcelo

El PSM ja és oficialment independentista?

El PSM sempre ha estat sobiranista però és un partit molt ampli. Mai havia figurat aquest concepte dins del partit definit però a sa darrera ponència s’ha imposat “treballar per sa independència”. Jo sempre m’he considerat independentista.

És possible un pacte fiscal a ses Illes?

Falta més conscienciació social. No es reclama amb sa contundència que s’hauria de reclamar i és més necessari a ses Balears que a Catalunya. Catalunya aporta entre un 7% i un 8% del seu PIB mentre que les Balears aporta un 14%, pràcticament el doble. És sens dubte es país, sa regió europea que més aporta a es seu estat central. Proposem un concert econòmic solidari, aportant una quota, a la manera basca o a la navarresa.

Si les Balears no estiguessin espoliades, no s’haurien hagut d’aplicar les retallades?

No. Amb el que generem aquí no seria necessari. Fins i tot si es govern central mos pagués ses inversions que figuren a s’Estatut d’Autonomia amb es Fons de Competitivitat bastaria per no fer els 250 milions d’euros de retallades.

Una situació complicada…

Estem a sa cua de qualsevol paràmetre de benestar de s’Estat Espanyol i d’Europa. Estem espoliats. Ses darreres xifres són d’entre 3.000 i 3.500 milions d’euros anuals que se’n van i no tornen. Això equival a tot es pressupost de ses Illes Balears.

Com consideres que estan les relacions entre les Illes Balears i Catalunya?

Tenim una molt bona relació comercial i cultural però poc enteniment polític. A Catalunya es té poca informació nostra, poc coneixement de sa nostra situació política, econòmica i social. En canvi a Mallorca es té molt més coneixement de Catalunya per Catalunya Ràdio i TV3.

I ha crescut la catalanofòbia?

Hi ha anticatalanisme per factors històrics, de desconeixement, de gelosia, un poquet de tot. Hi ha un cert sector de sa societat mallorquina que pensa que Catalunya ha volgut comandar damunt Mallorca. És una qüestió de llegenda, però no ha estat així. I s’objectiu de sa dreta espanyolista és atiar aquest odi i fer un “divide i vencerás”.

Mallorquí, menorquí, formenterenc i eivissenc…

Vivim molt d’esquenes una illa de s’altra. No hi ha consciència balear. Costa articular un país si cada illa va per sa seva banda. En aquest aspecte no som com Catalunya.

Quines són ses relacions amb el president José Ramón Bauzá?

Són molt fredes, distants, mínimes; també entre tothom qui jo conec que se relaciona amb ell, fins i tot els propis des partit. Hi ha poc diàleg i té poques intencions d’arribar a un pacte.

El consideres autoritari?

Sí, probablement és una persona que s’ha marcat un full de ruta que no el vol variar gens. Bauzá no negocia, no dialoga, no es capaç de rectificar una mala decisió. I encara és pitjor si s’ha rodejat de persones que son políticament molt fluixes.