El món registra el pitjor nivell de pau des de la Segona Guerra Mundial

Un informe de l'Institut per a l'Economia i la Pau xifra en el 13,5% del PIB mundial l'impacte de la violència

El món registra el pitjor nivell de pau des de la Segona Guerra Mundial, amb 56 conflictes actius. Això és el que indica un informe de l’Institut per a l’Economia i la Pau publicat aquest dimarts, que apunta que es tracta de la xifra més alta des de la Segona Guerra Mundial. L’estudi remarca que, a més, els conflictes tenen cada cop més un component internacional, amb fins a 92 països involucrats en conflictes fora de les seves fronteres. En el rànquing que fa l’organització, 97 països han empitjorat el seu nivell de pau respecte a l’any anterior, més que qualsevol altre any des que es va començar a elaborar l’índex el 2008. També xifra l’impacte econòmic de la violència en 17,5 bilions, el 13,5% del PIB mundial.

Publicitat

“El món és menys pacífic per dotzena vegada en els últims 16 anys i empitjora per cinquè any consecutiu el nivell de pau”, diu l’Institut per a l’Economia i la Pau, que apunta que l’Amèrica del Nord és la regió que més ha empitjorat el seu nivell de pau a causa de l’augment de delictes violents i la por a la violència.

Segons l’estudi, són els conflictes a Ucraïna i Gaza els principals motors de caiguda de la pau a nivell mundial, segons apunta l’estudi, que subratlla que les morts en conflicte s’han elevat a 162.000 el 2023. Del total, 83.000 morts han estat a Ucraïna i 33.000 a Gaza, amb dades fins a l’abril.

Camí de la xifra més alta de morts en conflicte

“Els primers quatre mesos del 2024 les morts relacionades amb conflictes a tot el món han ascendit a 47.000. Si la mateixa taxa continua durant la resta de l’any seria el nombre més alt de morts en conflicte des del genocidi de Ruanda el 1994”, adverteix l’informe.

Els conflictes també han provocat que 95 milions de persones siguin refugiades o desplaçades internes, amb 16 països que acullen més de mig milió de refugiats.

Amb el deteriorament del nivell de la pau, l’informe també apunta a una major militarització amb 108 països cada cop més militaritzats. “El grau de militarització ha registrat el major increment anual des de la creació de l’índex”, indica. Entre les principals potències, afirma que la capacitat militar dels Estats Units és tres cops superior a la de la Xina.

Espanya escala posicions en pacifisme

Segons l’estudi, Espanya ha pujat set posicions en el rànquing i se situa com el vint-i-tresè país més pacífic del món. Espanya ocupa la quinzena posició a nivell europeu com a país més pacífic. A l’Estat, l’impacte econòmic de la violència és de 174.450 milions d’euros, l’equivalent a prop de 3.700 euros per persona.

L’índex apunta que Europa segueix sent la regió més pacífica del món, amb set dels deu països millor classificats. Amb tot, l’Institut per a l’Economia i la Pau ha detectat un deteriorament de la pau al continent respecte a l’any anterior: dels 36 països de la regió, 13 han millorat i 23 han empitjorat el seu nivell de pau. La principal causa, diu l’informe, és la militarització i la invasió russa d’Ucraïna. “En conseqüència, els països europeus han reavaluat el nivell de despesa militar i la preparació general per al combat”, afegeix el document.

El Iemen, el país menys pacífic

Islàndia és el país més pacífic del món, segons el rànquing, i manté una posició que ocupa des del 2008, seguida d’Irlanda, Àustria, Nova Zelanda i Singapur, que entra per primer cop entre els cinc primers. En canvi, el Iemen és ara el país menys pacífic del món, una posició que abans ocupava l’Afganistan. Al Iemen el segueixen Sudan, Sudan del sud, l’Afganistan i Ucraïna. Per regions, l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica és la menys pacífica del món.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes