Un estudi sosté que el fred incrementa el risc de baixa laboral en dones, joves i professionals del sector terciari

Els investigadors creuen que es podria explicar per l’augment de la circulació de malalties respiratòries i infeccioses

Un estudi retrospectiu de la temperatura a la província de Barcelona revela que les baixes temperatures augmenten el risc d’iniciar un episodi de baixa laboral degut, especialment, a malalties respiratòries i infeccioses. El treball, realitzat per un equip del Centre de Recerca en Salut laboral (CISAL) del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF; l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació ”la Caixa”; i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), mostra que els col·lectius més afectats són dones, joves i persones treballadores del sector serveis que fan tasques no manuals que se solen desenvolupar en espais interiors.

Publicitat

Segons l’estudi publicat a ‘Frontiers in public health’, la incidència de baixes laborals augmenta entre dos i sis dies després d’un episodi de descens de temperatures. Aquest augment de podria estar causat per l’increment de la circulació i la transmissió de patògens com el virus de la bronquitis o de la grip -causants d’infeccions de les vies respiratòries altes- en espais interiors.

En aquesta investigació s’han analitzat prop de 100.000 episodis de baixes laborals de més de 40.000 persones assalariades de la província de Barcelona entre el 2012 i el 2015. Sorprenentment, la publicació no ha trobat cap relació entre l’augment de la temperatura i les baixes laborals. L’absència de relació es podria deure a la naturalesa de la cohort estudiada, que compta amb una gran representació de treballadors del sector terciari que treballen en espais interiors i sovint climatitzats.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes