Crisi interna a l’ANC

Malestar entre un sector pel lideratge de Dolors Feliu: "Aquí hi ha un problema de funcionament democràtic"

Un sector del secretariat nacional de l’ANC veu manca de “concreció” en el lideratge de la presidenta de l’entitat independentista, Dolors Feliu, i el seu equip. “La direcció volia un xec en blanc”, es queixen fonts d’aquesta facció sobre la proposta de Feliu per crear un grup de treball que abordés la creació d’una llista cívica per a unes eventuals eleccions catalanes. Tot i que van aconseguir tombar la proposta, precisen que no estan en contra de la iniciativa, sinó de la indefinició en un “tema delicat”. “Tenint en compte que és un grup de treball no sé quina concreció esperen”, repliquen fonts del secretariat favorables a Feliu. La convocatòria d’una conferència independentista al març està aixecant de nou reticències pel mateix motiu.

Publicitat

“Tot és molt eteri”, lamenten els crítics amb la direcció de l’ANC, comandada per Feliu des del maig del 2022. Altres fonts de l’entitat afegeixen que també se li recriminen les formes, com “donar la seva opinió públicament sobre qüestions que no han estat aprovades per l’executiva” o presidir l’última reunió del secretariat nacional, una funció que “habitualment”, diuen, que s’adjudica de forma “rotatòria”.

“En cap moment va mostrar autoritarisme, la presidenta no va retorçar els estatus”, neguen fonts pròximes a Feliu sobre aquella sessió. Allà va perdre la votació sobre el grup de treball que havia de tractar la llista cívica per l’oposició d’un bloc descontent amb la seva direcció, que veu amb sorpresa la seva manca de reacció malgrat haver quedat, segons diuen, “desautoritzada”: “Aquí hi ha un problema de funcionament democràtic”.

Tot i reconèixer que el debat intern “va ser ric i intens”, des de l’ANC insisteixen que l’objectiu de la llista cívica continua viu perquè “és part del full de ruta” i ara deixen en mans de les comissions i assemblees territorials aportar propostes per articular la llista cívica.

Conferència independentista

Mentre les bases rumien com configurar aquesta llista, l’ANC es prepara per celebrar l’11 i 12 de març la Conferència Nacional del Moviment Civil Independentista, on pretén tancar un “pacte nacional” per “consensuar les principals actuacions” amb les entitats que aposten per la independència unilateral. Segons l’organització, Òmnium, el Consell per la República i l’AMI ja han confirmat la seva participació en l’esdeveniment i, a més, esperen l’assistència d’altres “entitats no declaradament independentistes”.

Un “gest d’obertura”, reivindica l’ANC, preguntada per quin atractiu pot tenir la conferència -on es vol tancar un acord a favor de la via unilateral- per a organitzacions que no la volen o que ni tan sols es defineixen com a secessionistes. Des d’Òmnium neguen haver rebut de moment cap document sobre el “pacte nacional”, però avisen d’entrada que no renunciaran a “via democràtica”: “La unilateralitat és una conseqüència, mai una causa”.

Davant l’escenari que l’èmfasi en la unilateralitat pugui obstaculitzar un acord entre les entitats, a la direcció de l’ANC no descarten buscar “termes diferents” sense abandonar la seva posició. De fet, sota el lideratge de Feliu les relacions amb Òmnium s’han tensat, com per exemple arran de la manifestació del desembre contra la reforma de la sedició. El president d’Òmnium, Xavier Antich, es va negar a participar-hi en considerar que contribuïa a la “confrontació entre diferents agents del moviment independentista i a fer antipolítica”.

Risc de trencament?

“És evident que hi ha una fractura”, diagnostica una figura destacada de l’entitat. En la polèmica trobada de finals de gener, 28 membres van votar a favor del grup de treball per avançar en la llista independentista alternativa que proposava Feliu, però 29 hi van votar en contra.

La mateixa font admet que a l’ANC “sempre hi ha hagut un debat molt viu”, també sobre propostes al voltant de la idea d’una llista formada per independents o per perfils més vinculats a la societat civil secessionista. Ara bé, el sector més crític està molest per les formes de la presidència i els seus partidaris. Entre alguns socis es tem que, si forcen molt la màquina, “molta gent abandoni” l’ANC i deixi de ser “un espai de confluència” de l’independentisme.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes