Colau assegura que serà “pragmàtica” per mantenir l’alcaldia

Reconeix decepció amb Collboni però no tanca la porta a un nou pacte amb el PSC

Publicitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut sentir-se decebuda amb Jaume Collboni per la seva sortida del govern però no ha tancat la porta a tornar a pactar amb el PSC després de les eleccions si fos necessari perquè ha aprés a ser “pragmàtica”. “Has de fer política amb qui pots, no amb qui vols”, ha dit a La2 i Ràdio 4. Per a Colau la decisió de Collboni ha estat un “error” i l’ha acusat de voler “fer cafès i fer-se fotos” en llibertat, cosa que considera una “falta de respecte” cap a la resta de regidors que es queden treballant. D’altra banda, ha demanat a PSC i ERC que “no juguin amb foc” i que es deixin de partidismes per arribar ja a un acord que permeti aprovar els pressupostos.

L’alcaldessa ha dubtat que realment Collboni la volgués avisar abans que es conegués la notícia de la seva marxa, ja que ha dit que de ser així li hagués comunicat el dia abans. Per a Colau, el socialista va posar per davant interessos partidistes. Ha explicat que hi va parlar en persona el dia després, quan li va dir “obertament” que creia que s’havia equivocat. A més, li ha retret que digués que el mandat s’havia acabat ja que ha afirmat que queda molta feina a fer aquestes mesos abans de les eleccions del maig.

Tot i reconèixer que la confiança amb Collboni “no està en el millor moment”, ha dit que en cas que fos necessari un pacte ella lideraria un govern d’esquerres i això “ara mateix passa per parlar amb ERC i el PSC”.

S’estan obrint “portes sorprenents”

Precisament en clau de pactes, ha afirmat que s’estan obrint “portes sorprenents” en al·lusió a un eventual pacte entre Junts i el PSC, que assegura que els líders dels dos partits a la ciutat ja no descarten. Per a Colau això seria “insòlit” i s’ha preguntat si els votants socialistes ho veurien amb bons ulls.

Ha insistit que Xavier Trias és el “màxim rival” que té perquè representa el model més antagònic al seu.

Confia en un acord sobre el pla d’usos de l’eixample

Sobre l’actualitat municipal, ha confiat poder arribar a un acord per triar endavant el pla d’usos de l’eixample. En aquest sentit, ha dit que la proposta que s’havia de votar al ple divendres passat ja estava acordada amb el PSC i era el resultat d’una rebaixa feta per Barcelona en Comú. En concret, ha dit que la seva proposta originària afectava tot el districte i que, a través de les negociacions amb els socis de govern, es va rebaixar només als carrers pacificats. A més, ha insistit que hi havia acord amb veïns i comerciants.

Per tot plegat, veu “inaudit” que el soci de govern digués que hi votaria en contra i ha afegit que només ho pot entendre en un context electoral. En aquest context, ha valorat positivament que ERC hagi sortit amb una proposta i confia poder convocar la votació en els propers dies i tirar endavant el pla.

Reclama pressupostos a Catalunya ja

D’altra banda, ha criticat els “espectacles” que estan donant PSC i ERC amb la negociació dels pressupostos de la Generalitat i els ha acusat de no prioritzar l’interès general. En el cas concret del líder del PSC a Catalunya, Salvador Illa, li ha retret que està “dilatant” el procés amb temes que no tenen res a veure amb els comptes.

Per això, els ha demanat responsabilitat i els hi ha recordat que hi ha molta gent esperant que es puguin aprovar els pressupostos.

Votaria ‘no’ en un referèndum

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, votaria ‘no’ en un referèndum per la independència de Catalunya. Ho ha dit a La2 i Ràdio 4, on ha demanat als independentistes no fer “falses promeses”. Ha afirmat que tot i votar ‘no’ això no vol dir que estigui d’acord amb l’status quo, ja que que comparteix que l’Estat té molts deutes amb Catalunya però creu que l’opció de la independència es “irreal”. I és que l’alcaldessa ha valorat que el camí de la unilateralitat “ha quedat desterrat” i ha defensat la taula de diàleg per solucionar el conflicte, que ha reconegut que persisteix. D’altra banda, ha obert la porta a fer un ajust “tècnic” a la llei del ‘només sí és sí’, sense tocar el consentiment, i ha emplaçat PSOE i Podem a posar-se d’acord.

Per a Colau és “legítim” que es plantegi un referèndum pactat amb l’Estat, com va fer ERC el cap de setmana passat, però ha defensat que una cosa així necessita d’un acord de tothom i “no només d’una de les parts”. En aquest sentit, ha demanat aprendre del passat. Ha dit que la via de “mentir” a la gent ha fracassat i ha reivindicat no fer promeses que ara mateix no es podrien complir. Per a l’alcaldessa, la solució al conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol passa per la taula de diàleg.

Tot i això, si es plantegés un referèndum per la independència ella té clar que votaria que ‘no’ ja que li sembla “irreal” voler plantejar més fronteres i perquè sap que el reconeixement internacional “no és viable a curt termini”. “Plantejar maximalismes fa que no avancem en altres coses que hem de defensar”, ha declarat. Entre aquestes coses ha situat el català i més competències per a Catalunya.

Per tot plegat, ha dit que des de les institucions s’han de defensar fulls de ruta “creïbles, realistes i que avancin pas a pas de manera ferma” i no “falses promeses” en context d’eleccions.

Desjudicialtizació també per a Puigdemont

Per últim, i abans que es conegués la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), ha defensat la desjudicialtizació del conflicte, un procés que ha assegurat que ha d’afectar a tothom, “també a Carles Puigdemont”.

Modificacions a la llei del ‘només sí és sí’

Pel que fa al debat sobre al llei del ‘només sí és sí’, la líder dels comuns a Barcelona ha dit a PSOE i Podem que no facin “baralles” partidistes i si poden fer alguna millora “tècnica” es faci al més aviat possible. Ha defensat però que no s’ha de tocar el consentiment i, directament al PSOE, li ha reclamat que no vagi a buscar el PP i acabi acceptant tocar aquest aspecte.

Colau ha manifestat que quan es fan noves lleis hi pot haver algun “efecte transitori no desitjat” i per això ha instat les dues parts a seure i posar-se d’acord i no contribuir al “soroll”, el “joc brut” i l’alarma social que volen continuar impulsant des de la dreta i l’extrema dreta.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes