Jordi Sànchez detalla quina és l’obsessió de Junqueras que ha frenat el procés

"Creu que ell i el seu partit sols podran assolir el que amb dificultats hem tingut capacitat de plantejar quan hem anat units"

Publicitat

L’exsecretari general de Junts Jordi Sànchez considera que el president d’ERC, Oriol Junqueras, “està obsessionat” i “prioritza fonamentalment” l’hegemonia del seu partit per davant d’altres interessos. “Creu que ell i el seu partit sols podran assolir el que amb dificultats hem tingut capacitat de plantejar quan hem anat units”, ha argumentat en una entrevista a ‘RTVE’. I és que, segons Sànchez, sense “unitat mínima” en l’acció estratègia, és “impossible” que l’independentisme se’n surti. D’altra banda, l’exdirigent de Junts ha retret al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que faci “trampa” quan el cita per dir que el procés s’ha acabat.

Jordi Sànchez ha lamentat que ERC hagi volgut portar determinades negociacions per resoldre el conflicte polític “sense buscar el mínim comú denominador”. I ha afegit que aquesta actitud “no acompanya en absolut”. “Aquest país si vol avançar en l’exercici de l’autodeterminació no ho podrà fer només amb un partit que té 33 diputats”, ha afegit.

Preguntat per la xiulada que va rebre el president d’ERC en la manifestació amb motiu de la cimera hispano-francesa, Jordi Sànchez ha dit que els xiulets van ser “anecdòtics” però que denoten que l’independentisme “no va ple bon camí”. I és que, segons ha dit, ja fa massa mobilitzacions en què una part de l’independentisme “es confon d’adversari i d’objectiu”.

El procés s’ha acabat

Després que el president del govern espanyol l’hagi citat diverses vegades per dir que el procés ha acabat. Jordi Sànchez ha dit que ho fa amb “mala fe” perquè ell no ho diu amb la mateixa intencionalitat que el president espanyol.

Segons l’exsecretari general de Junts, el procés és un període “molt concret” de la història en què l’independentisme aconsegueix una gran capacitat de mobilització i una “unitat estratègica de mínims”. I ara, segons ha dit, la mobilització se n’ha “ressentit” i no hi ha la capacitat per tenir la unitat mínima. “Sense això és molt difícil que l’independentisme se’n surti, m’atreviria a dir que és impossible”, ha conclòs.

Reforma del Codi Penal

Pel que fa a la reforma del Codi Penal pactada entre PSOE i ERC, Jordi Sànchez considera que el partit d’Oriol Junqueras “difícilment es pot sentir còmode” amb el resultat final. “O el PSOE ha enganyat una vegada més ERC. O ERC ha enganyat l’opinió pública amagant-nos les veritables voluntats del govern espanyol. Vull creure que van ser enganyats”, ha dit. Sànchez ha assenyalat que el govern espanyol ha parlat a través de l’advocacia de l’Estat i que ho ha fet amb “duresa”.

Repetir el pacte de govern amb ERC

Tot i la trencadissa del govern de coalició entre ERC i Junts presidit per Pere Aragonès, Jordi Sànchez assegura que tornaria a fer l’acord perquè el país “necessitava un govern fort” i l’independentisme “necessitava una oportunitat per trobar un mínim comú denominador”. La seva sensació, en aquell moment, era que l’acord “podria rebaixar tensió i avançar en un recorregut”.

L’exsecretari general de Junts ha admès que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no volia l’acord de govern amb ERC perquè considerava que “no era un bon escenari” i que ho van discutir “políticament”.

De cara a les pròximes eleccions al Parlament, Jordi Sànchez avisa que, si no es canvia el rumb, l’independentisme perdrà la majoria absoluta que té des del 2015.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes