L’OMS-Europa reconeix l’èxit de l’estratègia de vacunació contra la COVID-19 de la Generalitat

Entendre les barreres a la vacunació ha estat clau per arribar a totes les comunitats

Publicitat

La Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut ha posat en valor l’estratègia de vacunació del Departament de Salut efectuada durant la pandèmia de COVID-19 a Catalunya. Ho ha fet amb la publicació d’un article al seu web oficial.

L’article explica que, a mesura que es van anar desenvolupant els programes d’immunització a tota la població, des de Salut Pública es va observar la necessitat de fer accions per arribar a determinades comunitats i col·lectius concrets. En aquest sentit, es va fer un treball comunitari i de proximitat juntament amb el Servei Català de la Salut, les entitats proveïdores, els ens locals i les entitats de tercer sector, per complementar els punts de vacunació poblacional i dels centres d’atenció primària, dels hospitals i els altres centres sanitaris , per garantir l’accés equitatiu a la vacunació contra la COVID-19.

Treball comunitari

L’atenció primària té una llarga experiència en programes de treball comunitari cosa que va facilitar la posada en marxa d’aquest aspecte de la estratègia de vacunació. Algunes de les accions van consistir en contactar amb els líders de les comunitats perquè poguessin plantejar tots els dubtes sobre la vacunació i se’ls va facilitar l’accés a la informació i a la vacunació.

Atendre en la diversitat cultural i religiosa

L’acostament a les diverses comunitats que hi ha en un territori ha estat un dels principals aspectes a abordar. explica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i per fer-ho és essencial la vessant comunitària dels equips d’atenció primària i construir en base a la feina prèvia i a les xarxes ja establertes: “Per això, treballar amb aquestes comunitats ha estat vital per organitzar adequada i respectuosament els dies i els espais de vacunació”, assegura la titular de Salut Pública.

Els principals reptes en la vacunació ha estat poder fer arribar la vacunació a totes les comunitats de Catalunya. “Per poder parar atenció a les necessitats de les comunitats és necessari sortir als carrers, conèixer els recursos existents i actuar de costat amb qui coneix la situació sanitària de cada localitat”, explica Ana Marchal Torralbo, infermera de l’Institut Català de la Salut (ICS).

En aquesta línia, doncs, es van coordinar reunions amb els líders de les comunitats xineses, pakistaneses, marroquines, romanís i de l’Índia per assegurar que tothom tingués accés a la informació rellevant durant la pandèmia.

Un cop s’havia explicat tot al líder comunitari, les infermeres organitzaven un dia de vacunació a la mesquita, o al lloc triat per a la vacunació.

Assegurar l’accés dels treballadors immigrants a les zones rurals

Un exemple de l’actuació comunitària en casos específics el trobem en la regió de Lleida on es produeix un desplaçament temporal, d’entre 20.000 i 30.000 persones, per treballar en el sector agrícola durant els mesos d’estiu. L’abordatge de la vacunació va consistir en realitzar una tasca de sensibilització amb treballadors socials, infermeres, líders comunitaris, líders de l’equip de vacunació i mediadors culturals, i va implicar una àmplia estratègia de comunicació que va anar des de la traducció de materials fins a la comunicació amb els mitjans locals.

En aquest cas, Eloisa Seto, infermera que treballa en zones rurals de la Regió Sanitària de Lleida, explica que “vam proporcionar tota la informació que teníem amb relació a la seguretat i tipus de vacunes. Vam arribar fins els llocs de culte, a les mesquites, a les escoles per adults, als centres de menors, a les empreses agroalimentàries, a les associacions de pares i a les empreses”.

Els beneficis d’aquesta vacunació es mostren en el fet que la campanya de vacunació amb els temporers va arribar fins als 10.763 vacunats.

Aquestes experiències són només una mostra de les múltiples que han tingut lloc en tot el territori de Catalunya i portades a terme per múltiples professionals sanitaris de tot el sistema per fer que la vacunació arribi a tothom, vacunant per exemple al carrer persones sense sostre, fent maratons de vacunació sense cita en punts de vacunació comunitaris com places de pobles o equipaments comunitaris, vacunant en autobusos mòbils… Ha estat un esforç molt considerable, però al mateix temps fonamental per assolir bones cobertures de vacunació i per aquests motius l’OMS-Europa ha volgut reconèixer aquesta bona pràctica.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes