Front comú a la Conferència dels Oceans perquè es redueixi el soroll submarí

Demanen limitar la velocitat màxima dels vaixells que transiten per les aigües del Corredor de migració de Cetacis

Publicitat

Els governs català, balear i valencià han fet front comú aquest dimecres a la Conferència dels Oceans de les Nacions Unides, que s’està celebrant a Lisboa, perquè es redueixi el soroll submarí. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha participat en un acte sobre la importància de reduir el soroll en el mar provocat per l’activitat humana. Jordà ha intervingut juntament amb els seus homòlegs balear, Miquel Mir, i valenciana, Mireia Mollà, i tots tres governs han aprofitat per adherir-se conjuntament a la iniciativa d’Ocean Care per limitar la velocitat màxima dels vaixells que transiten per les aigües del Corredor de migració de Cetacis.

De fet, han reclamat al govern espanyol que limiti la velocitat màxima de les embarcacions que transiten pel Corredor de Cetacis de la Mediterrània, que discorre entre les costes catalana, balear i valenciana, i que ha estat declarat Zona d’Especial Protecció d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM) en el marc del Conveni de Barcelona. L’objectiu és reduir les col·lisions mortals dels cetacis amb els vaixells, el soroll submarí i les emissions de CO2.

En relació amb el soroll submarí, aquest el causen principalment les activitats militars, la indústria del petroli i el gas i el trànsit marítim i interfereixen en l’activitat de nombrosos animals marins que depenen de la seva oïda per navegar, comunicar-se i caçar.

Segons destaquen des d’Acció Climàtica, es tracta d’una problemàtica important en algunes zones del planeta on els nivells de soroll antropogènic s’han duplicat cada dècada durant els darrers 60 anys.

A banda de participar a la cimera, la consellera Jordà també ha mantingut una reunió bilateral amb el secretari d’Estat del Mar de Portugal, José da Costa Cunha, amb qui ha abordat la col·laboració en matèria de política marítima, desenvolupament de l’economia blava sostenible i l’Agenda Marítima. Finalment, aquest vespre Jordà clourà la seva participació a la Conferència dels Oceans de Nacions Unides a Lisboa amb una intervenció a la trobada d’alt nivell organitzada per WWF – Fons Mundial per la Natura, sobre les perspectives per a la protecció dels oceans.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes