La llei del català suposa un “retrocés històric”

Estrada demana a ERC i Junts que expliquin "clarament" que la norma dona "cobertura política" a la sentència del TSJC

Publicitat

La diputada de la CUP Laia Estrada ha assegurat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) que avala la llei del català demostra que el text suposa un “retrocés històric per la cohesió social i per la llengua”. Estrada ha demanat a ERC i Junts que retirin la llei i “si no ho volen fer, que parlin clar i expliquin als seus votants que el CGE està avalant donar cobertura legal a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)”. “En un context de retrocés d’ús del català, l’única forma de fer front a la sentència que no es fonamenta en criteris pedagògics, sinó en criteris ideològics, és fer un front social i polític en defensa de l’escola catalana per fer impracticable la seva aplicació”, ha conclòs.

Estrada ha recordat que la CUP va presentar una proposició de llei pròpia per defensar la immersió lingüística i que el català sigui l’única llengua vehicular. Els anticapitalistes consideren que a partir d’aquesta defensa cal “construir el front comú ampli amb el conjunt de la comunitat educativa per fer inviable l’aplicació de la sentència”.

Un agent del CNP infiltrat en moviments de l’esquerra independentista

La CUP ha assegurat que la infiltració d’un agent del Cos Nacional de Policia (CNP) en els últims dos anys en moviments socials com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que ha destapat La Directa “els ha impactat moltíssim, però no els sorprèn de cap manera perquè forma part de la dinàmica profundament antidemocràtica que caracteritza l’estat espanyol”.

Estrada ha avançat que la CUP ha registrat al Congrés “una sèrie de preguntes al govern espanyol sobre l’espionatge i els seus suposats motius” i han demanat la compareixença del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. D’altra banda, al Parlament, els anticapitalistes han sol·licitat la compareixença de la delegada del govern espanyol, Maria Eugènia Gay, i una sèrie de preguntes a la conselleria d’Interior i a la d’Universitats “per tal que posin llum i taquígrafs a qualsevol informació al respecte”. “Aquest agent infiltrat va ser identificat i multat pels Mossos en protestes i ha estat cursant estudis universitaris durant almenys dos anys, fins a quin punt el Govern tenia coneixement que aquest espionatge s’estava produint?”, ha preguntat.

Estrada ha qualificat la situació d'”operació absolutament il·legal que vulnera els drets fonamentals”. “Esperem que la Generalitat respongui amb la transparència que ha estat exigint a l’estat espanyol amb el cas Pegasus, veurem si ara actuen en conseqüència i si hi ha coherència”, ha conclòs.

Decret de mesures per les conseqüències de la guerra a Ucraïna

La CUP ha avançat que no donarà suport al decret del Govern de mesures per les conseqüències de la guerra a Ucraïna al ple d’aquesta setmana. “Ens agradaria que les mesures s’apliquessin al conjunt de la població refugiada i no a una en particular”, ha dit Estrada.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes