El Consell d’Europa alerta de la “relació” entre la ultradreta i la “violència”

L'ECRI torna a avisar de racisme policial i retreu a les autoritats la manca de suport a les víctimes

Publicitat

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància del Consell d’Europa (ECRI, per les seves sigles en anglès) adverteix de la “relació” entre el discurs de la ultradreta i la “violència” contra les minories. En la presentació de l’informe anual, la presidenta de l’ECRI, Maria Daniella Marouda, ha assegurat que no s’ha de “subestimar” el “perill” del discurs de l’extrema dreta i d’odi contra minories com els migrants o el col·lectiu LGTBI. El document de l’ECRI també torna a avisar que hi ha racisme policial a Europa i retreu a les autoritats la manca de suport a les víctimes. “Els efectes del racisme i la discriminació racial en la policia no es limiten només a individus, té efectes negatius en tota la comunitat”, alerta.

En l’informe anual, l’ECRI considera que va haver tres fonts principals de racisme i intolerància a Eurpoa l’any passat. La primera és l’impacte de les restriccions per la covid-19 en grups vulnerables, com per exemple migrants o gitanos. El document apunta que alguns països no han fet prou per “evitar que es marginalitzi encara més els grups vulnerables”.

El segon punt identificat per l’ECRI són les pràctiques racistes de la policia. El document critica que els cossos policials aturen persones pel seu perfil ètnic, així com l’ús de llenguatge racista i l’ús exerciu de la força en alguns casos. “Les víctimes d’aquestes pràctiques tenen sovint un suport insuficient per part de les autoritats”, denuncia l’ECRI, que també critica que sovint no s’exigeixen “responsabilitats” a la policia per aquestes pràctiques. A més, l’informe alerta que els comportaments racistes per part dels cossos policials “poden ser un indicatiu d’un problema més general”.

Pel que fa al col·lectiu LGTBI, l’ECRI apunta que la situació es “preocupant” en alguns països i critica “la forta retòrica política” contra el col·lectiu en alguns estats. “Aquesta retòrica ha estat amplificada per alguns polítics ultra-nacionalistes”, diu el text.

A més, l’informe avisa que allà on els partits polítics donen suport als discursos d’odi contra el col·lectiu LGTBI aquests posicionaments poden augmentar entre el públic general per la percepció que tenen un “suport oficial”. Pel que fa a les agressions contra membres del col·lectiu LGTBI, l’ECRI critica que els polítics les condemnen “poc” i insta els estats a tirar endavant accions “efectives” contra el discurs d’odi contra el col·lectiu.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes