El Gobierno respon a Puigneró i li demana que no es fixi “només” amb les xifres

"Ni som inútils ni som mentiders, m'agradaria que les coses s'expliquessin bé"

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, s’ha referit a la manca d’execució d’inversions a Catalunya –només un 35% del total previst el 2021- i ha volgut rebaixar la polèmica. “No podem fer un relat només al voltant de les xifres. Si s’expliquen aïlladament no transmeten la realitat de com estan avançant els projectes”, ha assenyalat Sánchez en la inauguració del Saló Internacional de la Logística (SIL). “A mi m’agradaria deixar palès que, des del 2018, aquest govern ha invertit i executat a Catalunya més que en qualsevol altra comunitat autònoma”, ha volgut deixar clar la ministra de Transports, que també ha reclamat no utilitzar les infraestructures com una “arma llancívola” entre territoris.

Publicitat

“Les xifres no són comparables, insisteixo. A Madrid l’execució va ser superior l’any 2021 –un 184%- perquè s’ha hagut d’assumir el rescat de les autopistes radials, que no estava previst als pressupostos”, ha justificat Sánchez. “Per tant, és molt fàcil i temptador aïllar les xifres i fer aquesta comparativa entre territoris, però crec que és una mala fórmula”, ha insistit la ministra de Transports, que ha volgut posar de relleu “l’esforç inversor” del govern espanyol durant els últims quatre anys a Catalunya. “Molts projectes estaven paralitzats o aturats, i l’esforç del govern va ser posar-nos mà a l’obra i tornar a activar aquestes obres”, ha assenyalat Sánchez, que ha parlat de la Sagrera, el Corredor Mediterrani o el pla d’inversions a Rodalies.

“Tingueu en compte que en el primer trimestre del 2022 hem licitat a Catalunya un 160% més del que s’havia licitat en el mateix període de l’any anterior. Per tant, és esperable que el nivell d’execució es recuperi”, ha recalcat la ministra de Transports. “El compromís del govern espanyol amb Catalunya és ferm. Som un executiu que compleix, compromès i fiable”, ha afegit Sánchez, que ha recordat que en el marc de l’acord pressupostari es va acordar la creació d’una comissió per fer un seguiment de les inversions. “Estem esperant que ERC designi el seu representant. M’agradaria que la Generalitat s’assegui i puguem explicar projecte per projecte com s’està avançant”, ha reclamat la ministra de Transports.

“Les polítiques d’infraestructures són polítiques d’Estat que no haurien de ser utilitzades com una arma llancívola per debatre altres qüestions polítiques”, ha conclòs Sánchez.

“Ni som inútils ni som mentiders, m’agradaria que les coses s’expliquessin bé”

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha replicat aquest dimecres al vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que el govern espanyol seguirà treballant per “desencallar els projectes”. “Ni som inútils ni som mentiders, m’agradaria que les coses s’expliquessin bé”, ha dit Sánchez en una entrevista a RAC1. “El vicepresident Puigneró sap que treballem molt bé de la mà amb el seu equip tècnic. No tenim cap problema, quan ens asseiem en una taula per parlar i fer seguiment de projectes troben acords i solucions”, ha afegit.

Sánchez ha assegurat que treballarà “en aquesta línia” per fer avançar els projectes i ha rebutjat entrar en “un nivell de confrontació tan baix que no contribueix en absolut”. “Treballaré com aquest govern per als catalans i les catalanes i en això estem compromesos”, ha finalitzat.

Minuts abans, des dels micròfons de Catalunya Ràdio, el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha acusat el govern espanyol de ser “uns inútils o uns mentiders” en referència a la baixa execució de les inversions de l’Estat a Catalunya. En una entrevista, Puigneró ha dit que es tracta d’un “problema endèmic” i que, per tant, no pot ser causal sinó que és “premeditat”. Davant d’aquesta situació, ha afegit que no sap com no hi ha més independentistes a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes