Mika Mármol, el comodí egarenc

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Xavi Hernández vol cinc centrals al Barça. El tècnic blaugrana compta amb Gerard Piqué, Ronald Araujo, Eric García i Andreas Christensen -fitxatge que sembla estar acordat- i busca un relleu per a Lenglet i Umtiti. El tècnic egarenc vol que el futur central sigui esquerrà i diversos noms ja han sortit a la palestra, des d’Íñigo Martínez fins a Lisandro Martínez. No serà senzill, ja que hi ha altres posicions –a la parcel·la atacant i als laterals- amb més necessitat per executar compres que no pas a la posició de centrals. A més, el Barça és esclau d’una economia i cal entendre’l més en clau financera que esportiva. Així doncs, com és sabut, totes i cadascuna de les decisions que es prenen tenen condicionants econòmics. Per aquest motiu, una de les opcions que Xavi manté és la d’apostar pels jugadors que pugen des de baix, i de fet, la pretemporada serà clau per una colla de joves que intentaran fer-se un lloc a un primer equip amb molts buits per omplir. Un d’ells podria ser el central esquerrà que tant desitja l’entrenador.

En el cas que Lenglet o Umtiti haguessin agafat la porta de sortida durant el passat mercat d’hivern, Mika Mármol hagués entrat en dinàmica de primer equip, ja que Xavi el veu com un central de futur. De fet, Borussia Dortmund i Sevilla ja havien  preguntat per ell, i a l’estiu ja havia rebut ofertes d’altres conjunts de Primera com el Getafe o el Mallorca, a més d’oportunitats a l’estranger provinents de països com ara Escòcia. És internacional amb la selecció espanyola sub-20 i un fix a l’eix de la defensa del Barça B. Amb 1,84 metres d’alçada no destaca per ser un central molt alt, però sí que és fort, ràpid i amb bona sortida de pilota; unes qualitats que fan que també pugui jugar de lateral esquerre. De fet, va començar com a lateral, però quan va tornar al Barça en edat juvenil el 2018 –ja havia estat a la Masia del 2006 fins al 2008-, va començar a jugar més com a central i ara s’ha guanyat la total confiança del tècnic Sergi Barjuan. La temporada anterior, amb García Pimienta a la banqueta del filial, va ser el segon jugador de la plantilla que més minuts va disputar amb 2.060. De fet, només va ser superat pel seu company Arnau Comas, amb qui forma un tàndem realment fiable a l’eix de la defensa.

Mika Mármol va debutar amb el primer equip al Coliseum Alfonso Pérez de Getafe | FCB

Conciutadà del tècnic del primer equip, es tracta d’un central esquerrà nascut a Terrassa fa 20 anys. El petit Mika es passava cada tarda a la plaça de la barriada egarenca del Poble Nou, on trobem la zona esportiva de la cocapital del Vallès Occidental. O allà, o directe al camp de futbol del Pueblo Nuevo 2002 CF. Així doncs, creat en un barri obrer en el qual habita l’estadi de futbol del club representatiu de la ciutat, el Terrassa FC. Malgrat tot, l’equip pel qual sent més estima és el Jàbac Terrassa, d’on guarda un gran record de formadors com Edu Mota i d’un personatge entranyable com en Navas, l’encarregat del camp realment estimat per tots i cadascun dels integrants d’un club humil però amb un futbol base envejable. Fill de Paco Mármol -conegut al barri com a ‘Pakito’- i de Sara Medina, des de ben petit estiuejava amb la família a un càmping a Creixell, a la Costa Daurada, on passava més temps amb la pilota a la pista de futbol que no pas a la piscina. I és que el bo d’en Mika coneix la cara B del futbol després de gaudir dels primers tocs de pilota en equips del seu entorn més proper per, seguidament, acabar signant pel Barça a l’edat de cinc anys. Malgrat tot, després de dos anys a Can Barça, va ser descartat i va tornar a provar sort a prop de casa per agafar un nou impuls. Va continuar el seu camí al Jàbac i, posteriorment, al CF Damm, on va jugar fins a quatre temporades per després tornar al conjunt terrassenc per decisió pròpia. La seva progressió va cridar l’atenció de clubs com el Deportivo, Atlético o Girona. De fet, ja ho tenia acordat amb el club gironí, fins que va aparèixer el Barça en escena mitjançant una trucada de Guillermo Amor al pare de Mika, tres dies abans de la data acordada per a signar amb el Girona. La fugida del lateral esquerre Joel López a l’Arsenal va deixar una vacant que Mika no va desaprofitar.

Així doncs, el mateix club que el va tallar en edat benjamí el va tornar a incorporar en etapa juvenil l’any 2018, amb Franc Artiga com a tècnic del Juvenil B, fent-se un lloc a l’onze titular amb grans actuacions. A la temporada 2019/20 va despuntar amb el Juvenil A jugant disset partits i, fins i tot, va debutar amb el Barça B de García Pimienta, amb qui va poder disputar-ne dos més. A més, va poder gaudir de l’oportunitat de ser un dels escollits de Quique Setién per entrenar amb el primer equip blaugrana el 5 de febrer de 2020; un dia que mai oblidarà. A partir d’aquest moment, el creixement ha estat espectacular i s’ha convertit en un pilar fonamental per al filial blaugrana. Amb contracte fins al 2023, té una clàusula de 50 milions d’euros mentre jugui amb el filial, la qual augmentaria a 150 milions si fes el salt al primer equip.

Tothom sap de les dificultats de ser defensa central al Barça, els quals acostumen a jugar amb molt espai a l’esquena i sovint es veuen obligats a córrer enrere o fer faltes per a tallar oportunitats del rival a la contra. Per sort, Mika és un central ràpid, amb una sortida de pilota molt precisa, atreviment per a la conducció i amb molta intel·ligència tàctica. Per això, es tracta d’un jugador apte per a jugar com a central esquerre o a la demarcació de lateral. La seva destresa, la bona anticipació i la velocitat en fa un valor a tenir en compte per al primer equip. Xavi Hernández n’és conscient, i a més d’encertar en les incorporacions, també haurà de destriar entre els joves del planter que s’incorporaran a la pretemporada del primer equip. Tant ell com Koeman no han dubtat en apostar per la joventut: Contant des de l’inici de la temporada al passat mes d’agost, amb el primer equip barcelonista han participat en partit oficial un total de 38 jugadors. Mika Mármol ha estat el darrer a afegir-se a aquesta llista després de debutar a Getafe, i en podrien ser més si aquest diumenge contra el Villarreal es decideix fer debutar a algun altre jugador. Una nova oportunitat per veure si el jove defensa de la barriada del Poble Nou pot gaudir de més minuts amb els grans i per demostrar que pot enrolar-se a la pretemporada del primer equip per tal d’exhibir el que va aprendre a les pistes i camps del barri i de la Costa Daurada.

- Publicitat -