El sindicalisme alternatiu surt al carrer l’1 de maig per denunciar “l’estafa en majúscules” de la reforma laboral

IAC, CGT, COS, CNT, SO i COBAS denuncien la pèrdua de poder adquisitiu "alarmant" dels treballadors

Publicitat

La Taula Sindical de Catalunya, formada per IAC, CGT, COS, CNT, SO i COBAS, ha sortit al carrer amb motiu de l’1 de maig, el Dia Internacional del Treballador, per “posar el treball al centre” i erigir-se en “alternativa” als sindicats majoritaris, CCOO i UGT, a qui han acusat de “trair” la classe obrera. Els líders dels sindicats han denunciat “l’estafa” de la reforma laboral i “l’operació de màrqueting” per defensar-la i han assegurat que la realitat és que les persones que van a treballar “cada vegada són més pobres”. D’altra banda, han afirmat que la pèrdua de poder adquisitiu és “alarmant”, ja que “en l’últim any i dos mesos hem perdut el 16% del salari”, ha assegurat el secretari general de la CGT a Catalunya, Ermengol Gassiot.

“Els contractes indefinits són molt més fàcil de rescindir, s’ha facilitat l’acomiadament”, ha dit Gassiot, que ha afirmat que “s’ha canviat el nom del contracte temporal, ara és un indefinit amb el qual poden fer-nos una puntada i acomiadar-nos fàcilment”, ha afegit.

En la mateixa línia, el portaveu de la IAC, David Caño, ha indicat que “acomiadar un treballador és igual de fàcil que abans d’aquesta reforma laboral” i que en lloc de mirar quants contractes indefinits es fan, cal mirar la durada de les feines. “Estan fent una operació de màrqueting, donant càlculs generals, però a l’hora de la veritat hem de mirar quant duraran aquests contractes indefinits”, ha subratllat.

De la mateixa manera, Daniel Marcos, secretari d’Acció Sindical de la COS ha assegurat que després de “l’atac” que representa la reforma laboral, “és l’any en què la classe treballadora ha de tornar a sortir als carrers i reivindicar els drets”. Un altre dels pactes firmats pels sindicats majoritaris que han criticat és l’acord de pensions, que ha comportat la “pèrdua d’un 3%” de poder adquisitiu, segons el coordinador de COBAS, Josep Bel.

En aquest sentit, han reivindicat la força del sindicalisme “combatiu” i “alternatiu” que, segons la CGT, és el responsable del 80% de les vagues a Catalunya. “L’única forma de combatre l’amenaça del capitalisme és amb el sindicalisme combatiu i els moviments socials”, ha dit el secretari general de Solidaritat Obrera, Imanol Fernández.

En el transcurs de la manifestació, que ha començat al parc de les Tres Xemeneies i s’ha dirigit a la Via Laietana, hi ha hagut crítiques constants als sindicats majoritaris i a la patronal i un breu moment de tensió davant la seu d’UGT, a la rambla del Raval. Una dona amb octavetes de la UGT ha pujat al vehicle que encapçalava la manifestació i s’ha encarat amb alguns dels membres de la capçalera.

Durant la marxa, alguns grups d’encaputxats també han fet pintades amb la firma d’Arran als aparadors de diversos negocis de la Via Laietana, entre ells, un supermercat Veritats i una cafeteria Starbuck’s. També han guixat l’entrada de les oficines de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona.

La manifestació ha tingut càntics i proclames contra la reforma laboral, els sindicats majoritaris, la policia, la llei d’estrangeria i la monarquia. També s’ha clamat per la nacionalització d’alguns serveis bàsics com la llum, l’aigua o el gas i en favor dels serveis públics de salut, educació i serveis socials.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes