L’Ajuntament de Barcelona també contribuirà a compensar els danys “excepcionals” a les parades per Sant Jordi

El Consistori i el sector coincideixen a dir que el nou model de la superilla literaria "ha vingut per quedar-se".

Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona compensarà econòmicament els paradistes de Sant Jordi més afectats pel temporal. El tinent d’alcaldia de Cultura, Jordi Martí, ha anunciat aquest dilluns que s’han posat d’acord amb el sector del llibre en que es repararan danys “absolutament excepcionals” fruit de la pluja i la pedra, i ha dit que parlaran amb la Generalitat per trobar “els mecanismes” per donar-hi resposta, en la línia del que ha anunciat aquest matí la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Martí ha celebrat el nou model de “superilla literària” i d’acord amb el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis, han expressat que “ha vingut per quedar-se”, amb els “ajustos necessaris” per fer-lo més segur davant de qualsevol eventualitat.

“Tota la complicitat en donar suport en aquesta excepcionalitat a tots aquells que hagin tingut una castanya important perdent material, sobretot llibres, i això és molt desigual. Hem d’esperar a una avaluació de danys ben feta”, ha manifestat Jordi Martí després de reunir-se amb la mateixa representació del sector del llibre que aquest matí s’ha trobat amb la consellera Garriga.

El regidor ha celebrat que s’han pogut posar d’acord en els “criteris” per compensar les pèrdues, que quedarien acotades als danys materials (“i sobretot dels llibres”) provocats directament pel temporal. No tant, doncs, per la pèrdua de vendes imputable a la inestabilitat del dia.

Sense una estimació dels danys definitiva, el Consistori s’ha compromès a contribuir a compensar la desfeta dels paradistes més afectats, en coordinació amb les altres institucions públiques. Aquest matí, el Departament de Cultura ha anunciat ja “línies d’ajudes” per als paradistes, encara sense concretar la quantitat ni quan es faran efectives.

La superilla literària “ha vingut per quedar-se”

Tant Martí com Patrici Tixis han defensat el nou model de superilla literària. De fet, Martí ha dit que “gràcies” a la novetat. “Sort que l’havíem fet, sort que era un espai ampli, sort que havíem previst les separacions entre els dos sentits, perquè això va permetre gestionar millor una crisi que d’altra banda no estava prevista (la pedregada i la seva reiteració)”, ha remarcat el tinent d’alcaldia.

“Es va treballar molt per canviar el model i trobar-ne un que pugués tenir llarga vida. I s’ha demostrat que aquest és el que s’ha de quedar millorant o ajustant aspectes”, ha reblat. Tant ell com Tixis han assumit que el model potser necessitarà “ajustos”, retocs de cara a l’any vinent que millorin la seguretat davant d’eventualitats com el temporal de dissabte.

També Marçal Font, president del Gremi de Llibreters de Vell, ha aplaudit la nova disposició de les parades aquest Sant Jordi. Tot i que va ser un dels trams castigats, per la seva ubicació exposada a tocar de Plaça de Catalunya, Font ha dit que prefereixen aquest nou model que la concentració històrica a Rambla de Catalunya i a la Rambla.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes