L’independentisme ha de tornar a “l’ofensiva” per culminar l’independència

L'eurodiputat critica que "no té sentit" mantenir la taula de diàleg mentre no "s'aturi la repressió"

L’eurodiputat Toni Comín creu que l’independentisme “porta massa anys de resiliència” i per això demana tornar a “l’ofensiva”. Pel també vicepresident del nou govern del Consell per la República, aquesta ofensiva s’acordarà en un full de ruta que ja està preparant el nou organisme presidit per Carles Puigdemont. L’eurodiputat ha deixat clar que el Consell per la República no es presentarà a les eleccions “perquè les institucions no es converteixen en partits”. Per altra banda, el vicepresident del govern del Consell per la República considera que mantenir la taula de diàleg “no té sentit” si l’estat espanyol no atura “la repressió” i no deixa posar sobre la taula l’autodeterminació del poble català.

Publicitat

El nou govern del Consell per la República comença a treballar per desplegar la independència i vol fer-ho retornant el sobiranisme català “a l’ofensiva”. Segons el vicepresident d’aquest govern, Toni Comín, l’independentisme català porta “massa anys en resiliència” i per això cal reactivar l’embat contra l’estat espanyol. Per fer-ho, Comín desconfia que la taula de diàleg sigui l’element correcte.

De fet, l’eurodiputat creu que “no té sentit” mantenir la taula de diàleg quan el govern espanyol impedeix que des de la Generalitat es posi sobre la taula la celebració d’un referèndum o l’autodeterminació de Catalunya. A més, Comín considera que l’Estat ha d’acabar amb “la repressió” per tenir un diàleg real.

El vicepresident del govern del Consell per la República ha assegurat que l’independentisme “sempre” ha estat obert al diàleg, però al principi no hi havia ningú a l’altre costat de la taula. Per altra banda, Comín ha apuntat que el diàleg amb Catalunya no només ha de tenir el govern espanyol com a interlocutor, sinó que també caldria sumar-hi la Comissió Europea i altres actors que formin part del futur de Catalunya.

Per passar a l’ofensiva en l’independentisme, el vicepresident del nou govern ha avisat que el Consell per la República ja treballa per fer un full de ruta que detalli el desplegament de la república catalana. Toni Comín ha afegit que l’executiu del Consell per la República vol “exercir el lideratge del camí que ha de culminar a la independència”.

El Consell no es presentarà a les eleccions

Aquest full de ruta es presentarà a les formacions perquè entre totes les forces sobiranistes comparteixin una estratègia. Malgrat tot, Toni Comín ha assegurat que el Consell per la República no es planteja presentar-se a unes eleccions. “Les institucions no es converteixen en partits”, ha assegurat el vicepresident del Consell per la República.

En aquesta nova etapa, el Consell per la República sí que preveu mantenir les relacions amb les formacions polítiques sobiranistes, tot i que preveu que aquestes relacions canviïn. Comín ha destacat que si bé en una fase inicial del Consell per la República necessitaven els partits, ara aquest organisme ja té “legitimitat pròpia” després de fer les primeres eleccions.

Això fa que a partir d’ara les formacions puguin tenir “relacions bilaterals” amb partits però no que els partits catalans “s’asseguin i participin amb la institució”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes