Ucraïna i Israel s’enfronten a “la mateixa amenaça”: “La destrucció total”

El president ucraïnès afirma que la invasió russa suposa una "guerra per la supervivència"

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha comparat aquest diumenge la situació del seu país arran de la invasió de Rússia amb la que viu Israel. Per al líder ucraïnès, “l’amenaça és la mateixa” i suposa “la destrucció total del poble, l’estat i la cultura”. Ho ha dit en un discurs que ha pronunciat telemàticament al Parlament d’Israel. Zelenski ha al·ludit a la persecució dels jueus durant la Segona Guerra Mundial per explicar la situació dels ucraïnesos i ha demanat als israelians que imposin “fortes sancions” contra Rússia i “pressioni” els negocis russos davant del que ha anomenat la “guerra per la supervivència” d’Ucraïna. També ha lloat la defensa antimíssils israeliana i s’ha preguntat per què Israel no envia armament a Ucraïna.

Publicitat

El primer ministre d’Israel, Naftali Bennett, que ha seguit el discurs de Zelenski des del Parlament, s’ha erigit com a possible mediador entre Kíev i el Kremlin, ja que des de l’inici de la guerra ha mantingut converses tant amb el president ucraïnès com amb el rus. L’altre govern que està fent esforços per mediar en el conflicte és Turquia, que ha provat d’acostar les posicions d’ambdós governs amb una trobada a la ciutat d’Adàlia que va acabar sense acord.

Odessa, proper objectiu

Després que els russos hagin conquerit tota la costa del mar d’Azov –a excepció de Mariúpol, que encara resisteix– les mirades se centren ara en la ciutat d’Odessa, la tercera d’Ucraïna i un important port turístic per als russos al mar Negre. La flota russa fa dies que està situada a prop d’aquesta urbs i a banda de les tropes que puguin arribar-hi des de Crimea i la zona ocupada d’Ucraïna també s’espera que es mobilitzin soldats russos que hi ha a la república no reconeguda de Transnístria, a Moldàvia.

Pel que fa a Mariúpol, l’exèrcit rus ha enviat un ultimàtum a la població que hi queda perquè la ciutat es rendeixi durant la matinada de diumenge. La localitat està aguantant un dur setge amb bombardejos i blocatge per terra, mar i aire, la qual cosa ha provocat una crisi humanitària i la falta de subministraments bàsics com aigua potable, electricitat i calefacció.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes