Ucraïna i Rússia a prop de declarar l’alto el foc

Segons el Financial Times Kíiv i Moscou han fet progressos en les negociacions amb un pla de pau de 15 punts, Ucraïna espera l'aturada "en els pròxims dies"

Publicitat

Ucraïna creu que Rússia declararà un alto el foc “en els pròxims dies”. Així ho ha dit aquest dimecres Mykhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès Volodímir Zelenski, en una entrevista a la cadena nord-americana PBS. Podoliak ha assegurat que l’exèrcit rus està “estancat” i que no pot “avançar” més. Segons publica el ‘Financial Times’ citant tres fonts implicades en les negociacions, Kíiv i Moscou han fet progressos “significatius” amb un pla de pau de 15 punts que inclouria un alto el foc i la retirada de les tropes russes si el govern ucraïnès declara la seva neutralitat i accepta límits a les seves forces armades. El pacte implicaria la renúncia d’Ucraïna a entrar a l’OTAN, que ja va avançar dimarts Zelenski.

De totes maneres, Kíiv exigeix “garanties legals de seguretat”. L’assessor del president ucraïnès ha avisat, però, que “l’única opció per acabar la guerra” és una conversa directa entre Zelenski i el president rus, Vladímir Putin. “Estem treballant en una sèrie de documents que tots dos presidents discutiran en detall”, ha avançat.

Zelenski demana ajuda als EUA

Zelenski ha intervingut aquest dimecres per videoconferència al Congrés dels EUA. Després d’una llarga ovació dels congressistes, el president ucraïnès els ha demanat més ajuda: “Us demano que feu més”. Així, Zelenski ha instat els EUA a ser “un líder de la pau” en aquest conflicte i ha tornat a reclamar el tancament de l’espai aeri ucraïnès.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes