Rússia bombardeja una base militar ucraïnesa a 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia

El govern de Kíiv denuncia que Putin vol impulsar un "simulacre de referèndum" a la ciutat ocupada de Kherson

Publicitat

Rússia ha bombardejat aquesta matinada de diumenge una base militar ucraïnesa a només 25 quilòmetres de la frontera amb Polònia. L’exèrcit rus ha llançat fins a vuit míssils contra aquesta instal·lació situada prop de la població de Iàvoriv, a la regió de Lviv, i que havia estat escenari d’exercicis militars conjunts de l’exèrcit d’Ucraïna amb diversos països de l’OTAN. En paral·lel, les tropes del Kremlin també han atacat en les últimes hores l’aeroport d’Ivano-Frankivsk, a l’oest d’Ucraïna i a uns 150 quilòmetres de la frontera amb Romania. D’altra banda, el govern de Kíiv ha denunciat que Putin vol impulsar un “simulacre de referèndum” a la ciutat ocupada de Kherson per així crear una “república independent” vinculada a Rússia.

“Els russos tracten desesperadament d’organitzar un simulacre de referèndum per crear una falsa república del poble a Kherson”, ha assenyalat el ministre ucraïnès Dmytro Kuleba. “Aquest referèndum no tindrà cap tipus de suport popular i serà només una posada en escena. Kherson ha estat, és i serà sempre part d’Ucraïna”, ha reblat Kuleba, que considera que Rússia vol seguir el mateix guió que va utilitzar el 2014 amb l’annexió de la península de Crimea. Kherson és una localitat d’uns 300.000 habitants –situada a la zona del Mar Negre– que va caure el 3 de març passat ens mans de l’exèrcit soviètic després d’un setge de tres dies i va ser la primera ciutat important ocupada des de l’inici de la invasió d’Ucraïna. La província homònima té 1.046.981 habitants.

35 morts i 134 ferits en el bombardeig a la base militar a tocar de Polònia

Les autoritats locals han informat aquest diumenge al matí que el bombardeig a la base militar a tocar de la frontera amb Polònia ha provocat almenys 9 morts i 57 ferits, però cap al migdia l’exèrcit ucraïnès ha elevat les xifres a 35 morts i 134 ferits. El governador de Lviv ha informat que entre els ferits hi ha població civil i que els equips sobre el terreny haurien trobat fins a 25 impactes de míssils a la zona. Es tracta del Centre per al Manteniment de la Pau i la Seguretat Internacionals, una instal·lació d’entrenament militar situada a la localitat de Iàvoriv i que ha acollit diverses maniobres conjuntes de l’exèrcit ucraïnès i països de l’OTAN. El ministre de Defensa d’Ucraïna, Oleksii Réznikov, ha indicat que a la base militar hi havia “instructors estrangers”.

Negociacions per videoconferència

Les hostilitats no s’aturen mentre continuen les negociacions entre el govern rus i el d’Ucraïna, que ara estan mantenint les reunions per videoconferència. Ho ha revelat l’assessor del president Volodímir Zelenski Mikhaïlo Podoliak, que ha detallat que s’han creat “subgrups especials de treball”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes